bezár
 

zene

2011. 04. 16.
Átadták az artisjus Irodalmi és Zenei Díjakat
2011. ápilis 15. Artisjus-terem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az artisjus-díj, ami mindig a zenei és irodalmi alkotókat helyezi középpontba, 2011-ben április 15-én került átadásra az artisjus-teremben.

prae.hu

Könnyűzene

Dr. Szinger András, az artisjus Egyesület főigazgatója adta át a könnyűzenei díjat a megszokott 5 kategóriában.

Az év könnyűzeneszerzője 2011-ben Szűcs Norbert, aki legutóbb Oláh Ibolya és Keresztes Ildikó lemezein közreműködött – nemcsak dalaival, hanem hangszerelési, zenei produceri tevékenységével is. A díjátadó Malek Miklós szerint olyan kreatív muzsikusról van szó, akik először hangszeresen emelkedett, majd a kitartó munka során egyre beljebb került a zene rejtelmeibe, s kiderült, hogy van saját zenei gondolata, komponálni, hangszerelni kezdett.

Az év könnyűzenei szövegírója Czutor Zoltán, aki a Belmondo zenekar Szájba rágót! című lemeze kapcsán érdemelte ki a díjat. Az utóbbi időben az MR2 Petőfi Rádió különösen két dalát, a Szabadon-t és a Mikor-t játszotta és tette széles körben népszerűvé.

Az év könnyűzenei produkciója Szörényi Levente nevéhez fűződik. Hattyúdal című, Budapest Sportarénában tartott búcsúkoncertje a zeneszerető közönség számára egyszerre felemelő és elszomorító. A díjat átadó Wolf Péter zeneszerző szerint azonban a legfontosabb, hogy „a dalokkal, művekkel nem kell szakítsunk, legtöbbjét fújja az ország apraja-nagyja, ezek már beépültek a lelkünkbe, személyiségünkbe”.

A könnyűzeneszerzői életműdíjat S. Nagy István kapta, aki rengeteg magyar sláger, köztük pl. a Csavard fel a szőnyeget, a Nem vagyok én apáca vagy a Csöngess be jóbarát című dalok szövegírója.

Minden évben átadásra kerül az év magyarnóta-szerzője díj is; ezt idén Vargáné Veinczi Irma („Cila mama”) kapta.

Komolyzene

2011-ben az év komolyzenei alkotása díjat az artisjus Vezetősége az idén 80 esztendős Szokolay Sándor Télvégi tavaszváró c. oratórikus látomásainak adta. Szokolay európai ismertségre Vérnász című operája kapcsán tett szert, amely Bartók Kékszakállúját követve a legtöbb előadást élte meg.

Artisjus zenei díj

Szépirodalom

Az artisjus Irodalmi Alapítvány kurátora, Rátóti Zoltán egy Irodalmi Nagydíjat és három ösztöndíj jellegű Irodalmi Díjat adott át a rendezvényen. Az Alapítvány az Artisjus által beszedett irodalmi jogdíjak szerzők által felajánlott 10%-ából nyújt jutalmakat.

2011 Irodalmi Nagydíjasa: Bodor Ádám író, aki Az utolsó szénégetők című novelláskötetével érdemelte ki a Kuratórium döntését. Ahogy a díjazottat méltató Spiró György elmondta: „A tárca legyen tömör, plasztikus, titokzatos, mulatságos, elgondolkoztató, különös. Történet mindenképpen legyen benne, de ne hasonlítson senki másnak a történeteire. Villantson fel teljes világot.” Spiró szerint Bodor Ádámnak „feltűnően gyakran sikerül” megfelelnie e követelményeknek írásaiban.

Az Irodalmi Díjasok:

Borbély Szilárd, A testhez című verseskötetéért;
Győrffy Ákos, Havazás Amiens-ben című verseskötetéért;
Tverdota György, kétrészes Németh Andor-monográfiájáért

Artisjus irodalmi díj

További információk: ITT 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés