bezár
 

art&design

2011. 04. 14.
Giottóval szembe nézni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Páratlan élményt kínál a firenzei Santa Croce bazilika restaurálása: a látogatók felkapaszkodhatnak az állványokra, és egészen közelről csodálhatják meg a festményeket.

prae.hu

Olyan, mintha kézzel érintenénk a mennyországot - fogalmazott a Reuters hírügynökség tudósítója, aki az elsők között kapaszkodott fel a harminc méteres állványra.

Befejeződött a 13. században emelt Santa Croce templom nagykápolnáját díszítő festmények öt évig tartó restaurálása, de az állványokat még körülbelül egy évig a helyükön hagyják.

Aki az élményért képes leküzdeni tériszonyát, védősisakkal a fején felmászhat és láthatja azt, amit eddig csak maga a festő, Agnolo Gaddi (1350-1396) és az Igazi kereszt legendája című festménysorozat helyreállítói láttak.

Nyolcszázötven négyzetméter festménnyel találja magát szemben a látogató egészen közelről: a negyven percig tartó látogatás alatt a legapróbb részletek is felfedezhetők.

Olyan mintha kincseket keresnénk- mondta az olasz sajtónak Alberto Felici, a restaurálást végző Opera di Santa Croce munkatársa. Hozzátette: a festő tudta, hogy senki sem látja majd, de a művészi játék kedvévért Gaddi patakban úszó halat és madarakat is elrejtett a festményen. A restaurátorok szerint az egyik alig észrevehető arckép Gaddi mesterét, Giottót ábrázolja.

A híres olaszok, többek között Niccolo Macchiavelli és Galileo Galilei sírhelyeként ismert Santa Croce 2002-ben indított teljes helyreállítása folytatódik. A nagykápolna restaurálása 2,4 millióba került és az összeg felét a japán üzletember, Tetsuya Kuroda ajánlotta fel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés