bezár
 

zene

2011. 04. 13.
A bécsi Új Opera kortárs műveket játszik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyre több figyelmet kelt a bécsi Új Opera, amely időszakosan játszik. Tavaszi sorozatát vasárnap kezdi az osztrák főváros egyik különleges helyszínén, a Semper Depot-ban, a képzőművészeti egyetem műhely házában Leonard Bernstein Miséjével.

prae.hu

A produkciót Walter Kobéra karmester, a Neue Oper intendánsa vezényli, az amadeus ensemble-wien, a bécsi kamarakórus működik közre és a bécsi operaház stúdiójának tagjai énekelnek. A Jacqueline Kennedy felkérésére komponált misét még háromszor hallhatja a közönség a Semper Depot-ban.

Szeptemberben és októberben a középnemzedékhez tartozó spanyol zeneszerző, Jose Maria Sanchez-Verdus darabjának ausztriai bemutatójára kerül sor ugyancsak a Semper Depot-ban. A Gramma filozofikus mű, szövege a többi között Platon és Ovidius, Szent Ágoston és Dante írásaira támaszkodik, de Odüsszeusz történetét is megidézi.

Szenzációnak ígérkezik az idén 85 éves Friedrich Cerha Baal című monumentális operájának októberi premierje. Ezt egy külvárosi, ma már nem működő kenyérgyár csarnokában adják elő, de mint az intendáns megjegyezte: hagyományos színházi alapokon és játékstílusban dolgoznak a különleges helyszíneken is.

Walter Kobéra hangsúlyozta, a három nagyon más stílusú alkotást összekötő +piros fonalat+ abban látja, hogy a műveket a liturgikus szemlélet kapcsolja össze, és érdekesnek véli, mi módon ábrázolható a művészet eszközeivel a rituális cselekedetek és a konvenció súlya, a hit válságának idején.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés