bezár
 

zene

2011. 04. 13.
Händel-ritkaság a Fasori Református Templomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Händel fiatalkori, három évtizeddel később átdolgozott művét adják elő szombaton délután a Fasori Református Templomban. Az Il trionfo del Tempo e del Disinganno című alkotás az áriákat tekintve az oratórium és az opera határán áll.

prae.hu

Az Aura Musicale együttes szólaltatja meg a darabot, Bán István vezényletével. Dévényi Judit, Lax Éva és Kálmán László, valamint Kertesi Ingrid énekli a szólókat.

"Az Aura Musicale művészeti vezetője, Máté Balázs már egy éve szerette volna eljátszani az Il trionfót, akkor A rózsalovag premierje miatt vissza kellett adnom Bellezza szólamát. Nagyon örülök, hogy megvártak a produkcióval - mondta el az MTI-nek Kertesi Ingrid -, mert nemcsak egy-két áriát, hanem tíznél többet is tartalmaz a szerep."

Korábban azt gondolták, hogy a darab meghúzható, de rájöttek, hogy az allegorikus történet nem dolgozható át a dramaturgiai szerkezet megsértése nélkül.

Régi hangszerekkel és barokk stílusban énekelni "gyógyír" a toroknak, a pécsi egyetem zeneművészeti szakán, ahol az énekesnő tanít, elvárja a növendékeitől, hogy barokk műveket gyakoroljanak, megtanuljanak.
A szólók egy-egy jelképes alakhoz kapcsolódnak, Piacerét Dévényi Judit, Tempót Kálmán László, Disingannót pedig Lax Éva kelti életre, ő fordítja le az Il trionfo szövegét, amelyet majd a koncert közönsége a helyszínen kap kézhez.

Az Il trionfo del Tempo e del Disinganno első, római változata a 22 éves itáliai tanulmányúton lévő zeneszerző alkotása. Három évtizeddel később - már Londonban élve - a Covent Garden számára átdolgozta és felújította, majd húsz év elteltével elkészítette angol változatát is.

Händel ebben a verzióban nem sokat változtatott az anyagon, zenetörténeti feltételezések szerint azért választotta ezt a megoldást, mert egészségi állapota, főként a látása erősen megromlott és már nem volt ereje új művet komponálni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés