bezár
 

irodalom

2011. 04. 13.
Simon Mártoné az idei Makói Medáliák díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy kalocsai születésű, japán szakos egyetemista, a 27 éves Simon Márton vehette át idén Buzás Péter polgármestertől a költészet napján a Makói Medáliák díjat – írja a Délmagyar.

Az elismerést 6 évvel ezelőtt alapította a Maros-parti város önkormányzata azért, hogy a magyar költészet ünnepén olyan tehetséges első kötetes poétákat tüntessen ki, mint amilyen makói évei alatt József Attila volt. A díj odaítéléséről rangos szakmai kuratórium dönt, a kitüntetett 100 ezer forint készpénzt és egy József Attila-plakettet is kap, amely Csányi Katalin alkotása. A kuratórium makói tagja, Turi Tímea író, kritikus többek között azzal indokolta a döntést, hogy Simon Márton Dalok a magasföldszintről című debütáló kötete őszinte és érzelmes költeményeket tartalmaz, amelyek lírai nyelvezete nemzedékének sajátja, ugyanakkor abból ki is tűnik.

A kitüntetett lapunknak elmondta, József Attilának nagy szerepe van abban, hogy elkezdett verseket írni, bár ma már ritkán olvassa költeményeit – olyankor viszont mindig rácsodálkozik József Attila költői nagyságára. Azért kezdett el a versekkel foglalkozni, mert életében fontos szerepet tölt be a nyelv: sokat „szöszöl" a szavakon. Amúgy szerinte a költészet nem valami misztikus dolog – nem nehezebb, mint például horgászni, amihez viszont ő nem ért. Makóra pedig nem először jött, jól ismeri a várost, mert fontos, meghatározó éveket töltött a közeli, Békés megyei Battonyán.

Forrás: delmagyar.hu

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés