bezár
 

zene

2011. 04. 12.
Magyar-amerikai dzsesszest a RaM Colosseumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiváló magyar dzsesszisták lépnek fel Benny Golson amerikai sztárszaxofonos és kvartettje társaságában június 10-én a fővárosi RaM Colosseumban; az est bevételéből kétmillió forintot a rákos megbetegedéssel élő gyerekeket segítő Bátor Tábor támogatására fordítanak.

prae.hu

Fontos célunk, hogy a magyar közönség szeresse és jobban értékelje a dzsesszt és előadóit, másrészt szeretnénk bizonyítani a magyar előadók versenyképességét az Egyesült Államokban - mondta Fodor Péter, a koncert szervezője, a kaliforniai BluePort Nemzetközi Jazz Alapítvány (BIJF) magyar képviselője. Hozzátette: az amerikai dzsesszmuzsikusok semmivel sem jobbak, mint a magyarok.

Mint elhangzott, Fodor Péter már szervezett egy kaliforniai fellépést Fekete-Kovács Kornél trombita- és kürtművész számára, május végén pedig kedvencei, Fábián Juli énekes, Sárik Péter zongorista és a szlovákiai dobos csodagyerek, Hodek Dávid játékát ismerheti meg az amerikai közönség. Sárik Péter tájékoztatása szerint a négy lekötött koncert mellett további érdeklődés várható.

Fábián Juli elmondta, hogy egy koncertmeghívás a világ egyik legrangosabb fesztiváljára, a Newport Jazz Festivalra szól. Itt a magyar fellépők szextettben, tehát amerikai muzsikusokkal együtt adnak Antonio Carlos Jobim emlékének ajánlva egy bossa novás programot.

Az amerikai meghívás a BluePort Nemzetközi Jazz Alapítvány alapítójától, az elismert hangmérnöktől és szervezőtől, Jim Merodtól származik, akihez Fodor Pétert régi barátság fűzi.

A budapesti koncert helyszíne az április 14-én nyíló RaM Colosseum, az ExperiDance társulat új élményszínháza a XIII. kerületben.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a június 10-i este címe azért Chopin meets Miles Davis & Gil Evans, mert a klasszikus zene és a kortárs dzsessz harmóniában szólal meg a műsorban. Sárik Péter már sikerrel készített Beethoven IX. szimfóniája örömódájának dallamára dzsessz parafrázist, most Chopin lesz műsoron.

Sárik és Fábián Juli után a Benny Golson Quartet lép pódiumra, tagjai a névadón kívül Bob Magnusson (nagybőgő), Fritz Pauer (zongora), Joris Dudli (ütők), vendégük Fekete-Kovács Kornél lesz, aki ezután saját együttesével, a Modern Art Orchestrával és Balog Kálmán cimbalomművésszel csatlakozik a 82 éves Golsonhoz és Magnussonhoz a színpadon.

A BluePort Festival budapesti rendezvényét eredetileg többnaposra tervezték, de a források most csak egy vacsorával és borkóstolóval egybekötött estet tesznek lehetővé.

A szervezők a bevételből kétmillió forintot a Bátor Tábor támogatására fordítanak. A Bátor Tábor Alapítvány rákos megbetegedéssel élő, cukorbeteg, hemofíliás és krónikus ízületi gyulladással kezelt gyerekek és családjaik számára szervez ingyenes, élményterápiás táborokat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés