bezár
 

zene

2011. 04. 12.
Elhunyt Daniel Catan mexikói operaszerző
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Váratlanul elhunyt Daniel Catan mexikói operaszerző, akit az Egyesült Államok közönsége mindenekelőtt a Neruda postása című film operafeldolgozása révén ismert.

prae.hu

A 62 éves művész pénteken halt meg álmában, a történtek oka egyelőre ismeretlen - tudatta a Los Angeles-i Operaház hétfőn.

Az intézmény tavaly szeptemberben mutatta be az Il Postino című darabot, amelyben Plácido Domingo énekelte Pablo Neruda, Charles Castronove pedig a postás, Mario Ruoppolo szerepét a spanyol nyelvű operában.

A legtöbb kortárs szerzeménynél sokkal inkább hagyományos stílusú, áriákkal, duettekkel és tonális zenével fűszerezett, Puccini stílusára emlékeztető mű lelkes fogadtatásra talált, így Catan újabb felkéréseket kapott.

Halála idején a texasi Austinban a The Butler School of Music megbízásából Frank Capra 1941-es filmjének, Az utca embere című alkotásnak az operaátdolgozását készítette elő.

Daniel Catan az első mexikói operaszerző volt, akinek művét előadták az Egyesült Államokban. 1994-ben a San Diegó-i Operaház adta elő a Rappaccini lánya című munkáját, de ismert volt Florence in the Amazon címet viselő operája is, amely a mágikus realizmus jegyeit is hordozta.

A Mexikóvárosban született szerző zsidó és orosz származású volt, a Princeton Egyetemen doktorált, a brit Sussex Egyetemen filozófiát hallgatott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés