bezár
 

film

2011. 04. 12.
Kedd a Titanicon: a mizantrópia határiai, a barátkozás lehetőségei és egy veretes műfaj, a thriller
18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. április 8 – 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál ötödik napján a thrillerek kedvelőinek fel van adva a lecke: a Donnie Darkóra hajazó, kisvárosi középiskolában bonyolódó francia mozit, vagy a szemtanúból önjelölt igazságosztóvá avanzsáló hőssel kecsegtető amerikai darabot válasszák? Emellett szó lesz egy határmenti barátságról és egy mizantróp hős kalandjáról a curling versenyen... Figyelem: csupa díjnyertes rendező, rengeteg kedves vendég és még vadító filmzenék is várnak ma a Titanic utasaira!
A mai programban egy magyar koprodukcióval startol: az Urániában 17 órától láthatjuk a Morgen című román-magyar filmet. A szívmelengető alkotás egy román biztonsági őr és egy török illegális határátkelő furcsa szövetségének története. A két férfi nem egy nyelvet beszél, mégis pillanatokon belül megértik egymást, és az emberi korlátoltsággal vívott végeláthatatlan küzdelmük során számos humoros és izgalmas kalandba keverednek. A film a Locarnói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, rendezője a cannes-i Arany Pálma-díjas Marian Crisan, főszereplője pedig az erdélyi születésű színész-rendező, Hatházi András – de feltűnik benne Hajdu Szabolcs is. A vetítés után a Titanic vendége a magyar társproducer, Angelusz Iván.
Marian Crisan: MorgenMarian Crisan: Morgen


A KINOban 20 órától vetítik a Simon Werner eltűnése című francia filmet, melynek rendezője, Fabrice Gobert is jelen lesz a bemutató után, hoyg a közönség kérdéseire válaszoljon. A hangulatában sokszor a Donnie Darkót idéző thriller a 90-es évek elején játszódik egy átlagos francia kisvárosban. A helyi gimiből azonban szép lassan kezdenek eltűnni a diákok, az egyik tanteremben pedig vérnyomokat találnak. A titkok és megmagyarázhatatlan események szaporodásával megindulnak a találgatások is. A megbolondított tér- és időszerkezetű filmben négy szereplő szemszögéből követhetjük nyomon a rejtély kibontakozását, miközben a tinédzserek élik tovább a maguk zűrzavaros életét. A film eredeti kísérőzenéjét a Sonic Youth készítette, emellett olyan alkotók számait is hallhatjuk, mint a Cure és Tom Waits.

Fabrice Gobert: Simon Werner eltűnése

Fabrice Gobert: Simon Werner eltűnése

A Toldiban 19 órától a Csodagyerek című amerikai thrillerre lehet beülni, amely a Titanicon ünnepli nemzetközi premierjét. A film főhőse egy fiatal fiú, aki szemtanúja lesz édesanyja brutális meggyilkolásának, és ettől kezdve megszállott bosszúvágy fűti. A fiú kettős életet él: nappal eminens mintadiák, éjjel önjelölt hős. De vajon ki dönti el mi a jó és mi a rossz? Az erkölcsi kérdéseket feszegető pszichothriller tükröt tart az igazságosságról alkotott elképzeléseinknek, és feltartóztathatatlanul robog a megdöbbentő végkifejlet felé. A garantáltan izgalmas és gondolatébresztő filmmel kapcsolatos kérdéseitekre a vetítés után a producer, Teresa Sabatine válaszol. 

prae.hu

Michael Morrissey: Csodagyerek

Michael Morrissey: Csodagyerek

És akinek ezek után még kedve támad egy kis jégsikálós curlingezéshez, megnézheti az Urániában 21 órától vetített Curling című versenyfilmet. A tragikomikus film főhőse az embergyűlölő Jean-Jacques, aki a társadalomtól elszigetelten neveli tizenkét éves kislányát. Harmonikus, ám roppant egyhangú életükbe váratlan és titokzatos események sora hoz változást, amikor pedig az apa meghívást kap egy curling-meccsre, ráébred, mennyire hiányzik neki az emberek társasága. A fanyar humorú filmet abszurdba hajló fordulatok és végtelenül szerethető karakterek színesítik. A rendező, Denis Côté a 2010-es Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, és ugyanitt elismerésben részesült az édesapát alakító Emmanuel Bilodeau is, akinek a legjobb főszereplő díját ítélték oda.

Denis Côté: Curling

Denis Côté: Curling

 

18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

2011. április 8-16. Budapest

www.titanicfilmfest.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés