bezár
 

art&design

2011. 04. 11.
A Duna történetéről nyílik kiállítás Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Duna folyó történetét bemutató kiállítás nyílik kedden Győrött a Xántus János Múzeumban. Az esztergomi Duna múzeum tárlata uniós támogatással megvalósult projekt eredménye, amelybe más magyar és szlovák múzeumok, köztük a Duna-kiállításnak helyet adó győri közgyűjtemény is bekapcsolódott.

prae.hu

A folyó, amely éltet és összeköt – A Duna című kiállítás, amely július 31-ig látogatható, áttekintést ad a Duna történetéről, egyebek között a római birodalomban betöltött határfolyó szerepéről, a folyó mentén zajló török kori életről, a XIX. századi hajózásról és hídépítésekről - mondta Szalkai Tímea, az esztergomi múzeum igazgatója hétfőn az MTI-nek.

A tárgyi emlékek, makettek felidézik az évszázadok alatt kialakult népi mesterségeket, köztük a viza-halászatot, az aranymosást, a faúsztatást. A kiállítás elvezet a mába és aktuális árvédelmi, illetve természetvédelmi kérdésekre is keresi a választ a közgyűjtemény eszköztárának felhasználásával.

Az esztergomi és a győri Xántus múzeum mellett a visegrádi közgyűjtemény és a szlovákiai Érsekújvár múzeuma mintegy 94 ezer euró támogatást kapott a közös projektre – mondta Székely Zoltán, a Xántus múzeum művészettörténésze korábban az MTI-nek.

Ebből a forrásból különböző tematikájú bemutatókat rendeztek, a tárlatok anyagának összeállítása során szakmai konzultációkat folytattak. Miután saját kiállítását már valamennyi múzeum az érdeklődők elé tárta, az idén rotációs rendszerben körbeviszik a kiállításokat valamennyi helyszínre. Győrben elsőként az esztergomi múzeum "vendégkiállítását" láthatják az érdeklődők a magyar-szlovák közös projekt jóvoltából.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés