bezár
 

art&design

2011. 04. 11.
Kiállítás Csók István életművéből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bálványok és démonok címmel nagyszabású életmű-kiállítást rendeznek Székesfehérváron Fejér megye szülötte, Csók István (1865-1961) halálának ötvenedik évfordulója alkalmából, az április 17-től látható tárlat részleteit sajtótájékoztatón ismertették hétfőn a szervezők.

prae.hu

Csaknem fél évszázada, 1965-ben mutatták be a mostanihoz hasonló gazdaságban a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb alkotójának munkáit. A mintegy 110 képet, grafikát, s az azokat kiegészítő műtárgyakat, bútorokat két helyszínen, a Csók István Képtárban és a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény helyiségeiben láthatják majd a tárlat látogatói.

Tematikusan - egy-egy jellemző témakör köré csoportosítva - állítják ki a képeket, amelyek között igazi kuriózumként ott lesz Csók István egyik főműve, a Nirvána is. A nagyméretű munka igen rossz állapotban volt, a Magyar Nemzeti Galéria kifejezetten a tárlatra restauráltatta és kölcsönözte a kiállításnak - mondta el Szücs Erzsébet, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója.

"Hazaérkezik" az alkalomra Londonból a művész 1923 óta lappangó, Velazquez legszebb gyermekportréit idéző Kislány című portréja. Magántulajdonosok adnak kölcsön olyan főműveket, mint a Salome (1901), a mintegy száz éve lappangó Magyar Madonna (1900), vagy a nagyméretű Mulató társaság pávával című festmény.

Először látható majd ismét együtt a magyar festészet legszebb gyermekportré-sorozata, a kislányáról festett Züzü-ciklus. A képek között ott lesz a gyermeket nemzeti viseletben ábrázoló, a trianoni eseményekre emlékező Hiszekegy (1925) című alkotás is. Csók István késői impresszonizmusát idézik majd a Balaton-képek.

A tárlat különlegessége lesz, hogy nemcsak a festő alkotásait, hanem keleti gyűjteményének műtárgyait, a képein megörökített bútorait az azokat megjelenítő festményekkel együtt állítják ki a szervezők - mondta el Gärtner Petra, a tárlat egyik kurátora.

Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás több éves előkészítő- és tudományos kutatómunka eredménye, s főként a tárlat kurátorainak, Gärtner Petrának és Révész Emesének az érdeme.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta: első alkalommal rendez közösen tárlatot a városi és a megyei önkormányzat. Szeretnék megteremteni annak a hagyományát, hogy minden esztendőben szülessen egy olyan kiállítás, amely méltán hívja fel a figyelmet Székesfehérvárra és Fejér megyére.

Brájer Éva alpolgármester ezt azzal egészítette ki, hogy a kiállítást szeretnék bemutatni Székesfehérvár testvérvárosában, Csíkszeredán, é tekintettel arra, hogy Csók István alkotásainak jelentős része kötődik a Balatonhoz, esetleg Balatonfüreden is.

Vargha Tamás, a megyei önkormányzat elnöke szerint a tárlat érdekessége lesz, hogy együtt láthatóak majd a művek és az azokat részben inspiráló műtárgyak, bútorok.

Az életmű kiállítást április 17-től október 2-ig lesz látható. A tárlatot Csók Istvánról készült portréfilm egészíti ki, s kapható lesz az életművét összegző album is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés