bezár
 

irodalom

2011. 04. 11.
Román üzletember az államnak adja a Cioran-gyűjteményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy román származású üzletember vette meg Emil Cioran (Émile Michel Cioran) Franciaországban élt román filozófus és író kéziratait, valamint más dokumentumait, amelyeket a múlt hét végén árvereztek el Párizsban.

prae.hu

George Brailoiu Amerikában élő román üzletember a ProTV kereskedelmi televíziónak nyilatkozva közölte: a román államnak akarja ajándékozni a gyűjteményt.

Cioran 1911-ben született a Szeben megyei Resinár (Rasinari) faluban, a harmincas évek végén telepedett le Franciaországban, és 1995-ben hunyt el Párizsban. A magát Cioran csodálójának valló Brailoiu elmondta: az ajándékozás részleteit a román akadémia képviselőivel tisztázza majd.

Médiaértesülések szerint Brailoiu, aki egy áramszolgáltató cég tulajdonosa, nettó 405 ezer eurót (több mint 100 millió forintot) fizetett a gyűjteményért, amely tartalmazza többek között az 1936-ban megjelent Livre des Leurres (Ábrándok könyve) és a magyarul Könnyek és szentek címmel kiadott Des Larmes et des Saintes című esszéje kéziratát, leveleket, olvasási jegyzeteket, valamint személyes okmányokat, közöttük diplomákat.

Teodor Baconschi román külügyminiszter rögvest üdvözölte "a mecenatúra e figyelemreméltó formáját", s egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a román államnak nincs pénze, hogy visszavásárolja nemzeti öröksége darabjait.

Több román értelmiségi sajnálkozott az árverés előtt, hogy a kulturális tárca nem vett azon részt. Attól tartva, hogy a dokumentumok örökre elvesznek az író szülőhazája számára, a Központi Egyetemi Könyvtár és a közszolgálati televízió együtt próbálta megvásárolni legalább a gyűjtemény egy részét. Bár az árverés szerencsésen végződött, a román média azt is kifogásolta, hogy április 8-án nem tartottak hivatalos megemlékezést az író születésének századik évfordulójáról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés