bezár
 

film

2011. 04. 11.
Hétfői menü a Titanicon: kultszínész, kultrendező, koreai fekete humor és valóság nagyvásznon
18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. április 8 – 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mai napon a Stellan Skarsgård-fan club tagjai jól teszik, ha az Uránia felé veszik az útjukat, és behuppannak egy moziszékbe délután öt körül. A nagyvásznon pergő dokumentumfilmek elkötelezett hívei és a Jerzy Skolimowsky-rajongók számára is tartogat filmeket az Uránia hétfői fesztiválprogramja, aki pedig egy koreai thrillerre nevezne be szívesen, annak este irány a Toldi mozi!

prae.hu

Az Urániában 17 órától vetítjik a Hajszál híján úriember című norvég krimi-vígjátékot, amelynek főhőse a börtönből frissen szabadult Ulrik, aki 12 évet ült gyilkosságért, a rácsokon túli élet lehetősége mégsem tölti el kitörő lelkesedéssel. Odakint csupa kellemetlenséggel szembesül: meg kell adnia a tartozását egykori főnökének, és rendeznie kéne a számlát az őt börtönbe juttató spiclivel is. Mindeközben a környék összes nője őt akarja, és ráadásul még a haja is hullani kezd. Hans Petter Moland Berlinben Arany Medve-díjra jelölt filmjének humorral és iróniával átszőtt minimalista egzisztencializmusa Kaurismäki stílusát idézi, a főszerepben pedig Stellan Skarsgård nyújt hajmeresztő alakítást.
Hans Petter Moland: Hajszál híján úriember
Hans Petter Moland: Hajszál híján úriember

Szintén az Urániában látható 19 órától az Armadillo című dán dokumentumfilmet, amely egy dél-afganisztáni támaszponton állomásozó békefenntartó kontingens mindennapjait örökíti meg. A gyönyörűen fényképezett filmben a rutincselekvések unalma ugyanúgy megjelenik, mint a bevetések izgalma, sőt, olyan jeleneteknek is tanúi lehetünk, amelyek a dán katonák tetteit illetően később komoly vitákat váltottak ki odahaza. Janus Metz Pedersen dokumentumfilmje nem véletlenül nyerte el a Cannes-i Kritikusok Hetének díját.
 Janus Metz Pedersen: Armadillo
Janus Metz Pedersen: Armadillo

Ma este egy versenyfilm is műsorra kerül az Urániában: 21órától az Ölésre ítélve című lengyel-norvég-ír-magyar koprodukciót vetítjük. Jerzy Skolimowski filmjében Vincent Gallo alakítja az amerikai katonák fogságába eső tálib felkelőt, akinek egy véletlen folytán sikerül megszöknie, majd egy hivatalosan nem is létező hadsereg elől menekülve kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy az életben maradásért ölnie is kell. A film a Mythberg Films koprodukciójában készült, vágója Lemhényi Réka.
Jerzy Skolimowski: Ölésre ítélve
Jerzy Skolimowski: Ölésre ítélve

Aki pedig egy jellegzetes koreai fekete humorral, érzelmi és fizikai intenzitással teli thrillert akar látni, annak feltétlenül megéri megtekinteni a Tehetetlen düh című filmet, amelyet 21 órakor kezdődik a Toldiban. A filmben két ádáz ellenség történetének lehetünk tanúi, akik furcsa mód ugyanabba a kórházi szobába kerülnek, és ugyan egyikük sem tud lábra állni, mégis mindketten el akarják tenni láb alól a másikat. A csinos, de mit sem sejtő és örök optimista nővérke pedig mindent megtesz, hogy a két férfit életben tartsa. Hogy vajon melyikük jár sikerrel, kiderül ma este a Toldiban.
Sang-Hwa Kim, Owen Cho: Tehetetlen düh
Sang-Hwa Kim, Owen Cho: Tehetetlen düh

18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
2011. április 8-16. Budapest
www.titanicfilmfest.hu


nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés