bezár
 

art&design

2011. 04. 07.
Elkészült az Iparművészeti intézményfejlesztési stratégiája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első negyedévi látogatottsági adatok azt mutatják, hogy a közönség kezd ismét rátalálni az Iparművészeti Múzeumra (IMM), melynek nemrég elkészült a következő 4-5 évre szóló intézményfejlesztési stratégiája - mondta el egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Budapesten az IMM általános főigazgató-helyettese.

prae.hu

Mint Siklós Péter felidézte, a múzeum Lechner Ödön tervezte, több mint száz éves épülete 2010 végére kritikus állapotba került: meglazult a külső kerámiaborítás, a 11 méteres kupolatorony tartószerkezete életveszélyesen korrodálódott, és a ház gépészeti berendezései is tragikus állapotban vannak; az életveszély-elhárítás azonban egy minisztériumi gyorssegélynek köszönhetően már megkezdődött.

Takács Imre főigazgató tavaly októberben 76 millió forintos adóssággal vette át ismét a múzeumot, ezért az új vezetés egy "Münchhausen-projektbe" kezdett, jelentősen nagyobb látogatószámot és ezzel bevételeket megcélozva - emlékeztetett Siklós Péter.

Az első negyedévi adatok szerint megállt a látogatottság évek óta tartó csökkenése: míg 2008 első három hónapjában 11 ezren keresték fel a múzeumot, 2009 ugyanezen időszakában 7400-an, tavaly pedig csupán 5 ezren. Ezzel szemben 2011 március végéig sikerült 16 és fél ezres látogatószámot elérni - ismertette az adatokat a főigazgató-helyettes.
Siklós Péter szerint a feléledő érdeklődésben nagy szerepe van az IMM jelenlegi időszaki kiállításainak (Főúri öltözékek az Esterházy-kincstárból; Perzsa művészet a Qádzsár-korban, 1796-1925).

Májusban a zágrábi Marton Múzeum világhírű porcelángyűjteménye mutatkozik be az Iparművészetiben bécsi, sévres-i és szentpétervári porcelánokkal, majd októberben magyar és lengyel dizájnkiállításoknak ad otthont az épület. Decemberben - elsősorban saját anyagból - megnyílik az Art deco és modernizmus című tárlat, és a tervek szerint 2012 áprilisában érkezik a londoni Victoria and Albert Museum 500 tárgyból álló, szenzációs válogatása - adott ízelítőt a várható programokból.

A főigazgató-helyettes közölte, március közepére elkészült az IMM intézményfejlesztési terve, melyből a kultúráért felelős államtitkárság, ígérete szerint, rövidesen kormányelőterjesztést készít. A stratégia alapján a következő 4-5 évben lezajlik az akadálymentesítés, étterem, múzeumshop és a jelenleginél háromszor nagyobb múzeumpedagógiai foglalkoztató épül.

Az időszaki kiállítóterek a mostani duplájára, 2000 négyzetméteresre gyarapodnak, míg az állandó kiállítás a jelenlegi 800 helyett 10 ezer négyzetmétert foglalhat majd el. Az Üllői úti központi épületben egy kortárs dizájngyűjtemény is helyet kap majd, de megújul az IMM-hez tartozó nagytétényi Rudnyánszky-kastély is, ahol a mostaninál kétszer nagyobb alapterületen rendezik be a közkedvelt bútortörténeti kiállítást.
Siklós Péter hangsúlyozta: elképzeléseik szerint a beruházásokra nem egyszerre, hanem folyamatos működés közben kerül majd sor. Az MTI várható költségigényekre vonatkozó kérdésére elmondta, a koncepció szerint az mintegy 14 milliárd forintot tesz ki.

A beruházások elkészültével azonban végre méltó körülmények között fogadhatja a közönséget az "ország kincsesházaként" számon tartott, a többek között az Esterházy-kincstárat, a világ harmadik legnagyobb szőnyeggyűjteményét és jelentős szecessziós üveg-, Zsolnay- és Herendi porcelángyűjteményt is őrző IMM - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés