bezár
 

építészet

2011. 04. 07.
Magyar pályázók a Holcim Awards építészeti versenyén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ 146 országából több mint hatezer, köztük 32 magyar pályázat érkezett a fenntartható építészeti projektek és elképzelések témájában kiírt, kétmillió dollár (370 millió forint) összdíjazású Holcim Awards versenyre.

prae.hu

A 3. Nemzetközi Holcim-díj a Fenntartható Építészetért (Holcim Awards for Sustainable Construction) világversenyén a legnagyobb számban latin-amerikai tervekre érkeztek pályaművek (29 százalék), majd az ázsiai, csendes-óceáni térség (27 százalék), Európa (25 százalék), Észak-Amerika (10 százalék) következik, végül Afrika és a Közel-Kelet (8 százalék) - közölte a verseny kommunikációjával megbízott cég csütörtökön.

A svájci székhelyű Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) kezdeményezésére elindult versenyen a kész pályamunkákat elsőként formai szempontból egy berlini székhelyű építészeti és várostervező szaktanácsadó cég ellenőrzi. Ezt követően független zsűrinek mutatják be a pályázatokat abban a régióban, ahol a projekt megvalósulhat, illetve - hallgatói kategória esetén - ahol a tervet megálmodták.

Minden zsűri 150-550 részletes pályamunkát vizsgál meg az építészet és építkezés, a tájrendezés, a várostervezés és infrastruktúra, az építőanyagok, termékek és épülettechnológia témakörében - derül ki a közleményből. A zsűrik azt vizsgálják, hogy miként járulnak hozzá az egyes elképzelések a fenntartható építészethez olyan szempontok alapján, mint például a kiegyensúlyozott társadalmi, környezeti és gazdasági teljesítmény hármas koncepciója.

A kritériumok között van kifejezetten az építészetre vonatkozó, valamint az újítás és az átültethetőség szükségességét megfogalmazó elvárás is.

A regionális versenyek győzteseit az év végén Milánóban, Washingtonban, Buenos Airesben, Casablancában és Szingapúrban hirdetik ki.

Az öt régió arany-, ezüst- és bronzérmesei automatikusan bekerülnek a 2012. évi globális Holcim Awards versenybe. A döntő zsűrijében szerepel többek között Yolanda Kakabadse, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnöke és Julia Marton-Lefevre, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) főigazgatója.

A versenyt koordináló alapítvány támogatója a Holcim Ltd, a világ egyik vezető cementgyártó és kavicskitermelő vállalata. További információ a www.holcimawards.org címen érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés