bezár
 

építészet

2011. 04. 07.
Calatrava római stadionja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhúzódik az új római sportstadion építése: Santiago Calatrava csodapalotáját nem kíséri szerencse Olaszországban.

prae.hu

A Róma-Nápoly autósztráda legelején emelkedik annak az acél- és üvegcsarnoknak a váza, melynek a 2009-ben rendezett olasz úszó-világbajnokságra kellett volna elkészülnie.

Santiago Calatrava spanyol építész egy versenyuszoda és egy tizenötezer férőhelyes sportcsarnok megvalósítására kapott megbízatást Róma városától. A Bicupola - a kettős kupola, ahogyan Santiago nevezte el alkotásait, az ókori Colosseumtól és Pantheontól vesz ihletet, valamint az 1971-ben megnyitott vatikáni audiencia teremről.

A Tor Vergata egyetemi campus területén tervezett Tudományos- és Sportváros részeiként épülnek. A Calatrava projekthez tartozik a rektorátus új épülete is, a barokk Borromini kupoláinak utánzásával, és egy hatalmas botanikus kert.

Az építkezés azonban lassan halad: a 2008-ban kezdett munka befejezéséhez még legalább ugyanennyi idő kell.

Az eddigi kétszáz millió euróhoz pedig további négyszáz millió szükséges, amihez szponzor keresnek. Calatrava alkotásait nem kíséri szerencse Itáliában: a Velencében 2007-ben felavatott hídját tizenegy évig építették és a kezdeti két millió euró helyett több mint hatba került. Végül a kortárs építészet nemzetközileg ismert képviselőjének a velencei hídját titokban, éjszaka avatták fel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés