bezár
 

art&design

2011. 04. 06.
Kiállítás Pilinszkyről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pilinszky János (1921-1981) költő halálának 30. évfordulója alkalmából Nágel Kornél grafikusművész 30 éve(m), 30 képe(m) - Hommage á Pilinszky címmel mutatja be tusrajzait csütörtöktől május 1-ig a Magyar Kultúra Alapítvány székházában.

prae.hu

Nágel Kornél enne kapcsán arról beszélt az MTI-nek, sorsszerűnek érezte, hogy ő 30 évvel ezelőtt született, amikor a nagy költő 1981. május 27-én elhunyt. Gimnazista korában igen megfogta Pilinszky verseinek hangulata, mélysége, és azóta is példának tekinti a költő emberi tartását.

A grafikus a tárlatra készülve újraolvasta Pilinszky összes versét, az Apokrif című tette rá a legnagyobb hatást és a kiállítás gerincét ezzel a verssel összefüggő képek adják.

Az Apokrif Pilinszky világképének összefoglalója, költészete katolikus, mert a 20. század egyetemes kérdéseire egyetemes érvénnyel kíván válaszolni - emelte ki a művész.

Ezek mellett a költő rövid, egy-két soros verseit vette rajzainak alapjául, például az Egy sírkőre című vers mindössze egy jelzős főnév: Túlhevített virágcsokor, vagy az Önarckép 1944-ből című: Sírása hideg tengelyében/ áll a fiú.

A 30 kiállított kép mindegyike mellett olvashatók a versek vagy versrészletek - tette hozzá.

A megnyitón Turek Miklós színművész Pilinszky-verseket mond, és az Égi kávéház nevű tatai zenekar muzsikája szól felvételről.

Nágel Kornél az egri Esterházy Károly főiskolán szerzett rajztanári diplomát. Az első kiállítása 2000-ben volt, 2005-től illusztrálja magyar költők műveit, köztük a Hangzó Helikon sorozatban Faludy György és Radnóti Miklós albumát. Turek Miklóssal 2006 óta dolgozik együtt képes, verses, zenés összeállításokban.

Turek Miklós színész 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló, első önálló műsorát, amely azóta négyrészes versszínházi sorozattá bővült, mert Faludy mellett József Attila-, Radnóti Miklós- és Petőfi Sándor-estet is ad. A mostani rajzos-verses Pilinszky-műsorral bővülni fog a repertoár - jegyezte meg Nágel Kornél.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés