bezár
 

építészet

2011. 04. 06.
A Móricz Zsigmond körtér megújításánál ötvözni kell a funkciókat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Móricz Zsigmond körtér megújításánál közösségi teret kell létrehozni, de be kell engedni a kereskedelmi funkciót is - hangzott el a körtér jövőjével foglalkozó, szerdán rendezett budapesti konferencián.

prae.hu

Rétvári Bence KIM-államtitkár, a kerület országgyűlési képviselője megnyitójában azt mondta, párhuzamot lát az euró bevezetése és a körtér megújulása között, mert mindkettőtől mindig pár év választja el az embereket.

Hangsúlyozta, hogy nem olyan - kevésbé részletgazdag, nem túlságosan fantáziadús - teret szeretnének kialakítani, mint a Kosztolányi Dezső tér.

A körtérnek nagy történelmi hagyományai vannak, ezeket figyelembe kell venni a megújításkor - tette hozzá.

A funkcióról szólva azt hangsúlyozta, hogy ötvözni kell a kereskedelmi és közösségi funkciókat és reményét fejezte ki, hogy a mostani terveket még módosítani lehet.

Hoffmann Tamás, a XI. kerület, Újbuda polgármestere köszöntőjében azt mondta, az elmúlt években a téren végzett munkák nem mutatnak egységes arculatot vagy gondolkodást. A mostani fórum célja ezért az, hogy olyan végső arculatot alakítsanak ki, amely megfelel a mai kívánalmaknak.

Takács Viktor, Újbuda főépítésze előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a téren több védendő építészeti érték is van, köztük a Gomba, amely műemléki védelem alatt áll.

Az önkormányzathoz 2008-ban került az épület, akkor pályázatot hirdettek a hasznosítására, végül két terv maradt versenyben, a lakók mindkettőt kedvelték, de egyiket sem valósították meg. A következő lépés, hogy eldöntsék, milyen funkciókat kell a Gombába telepíteni, és azt milyen módon lehet finanszírozni.

Úgy vélte, az önkormányzatnak fent kell tartania a közösségi funkciót.
Kupper András alpolgármester azt mondta, a találkozási hely funkció a legkönnyebben kezelhető, így a megoldás ebben keresendő. Hangsúlyozta, rendezvénynek itt helye nincs.

Almássy Kornél, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ágazati igazgatója elmondta, hogy az új struktúra kialakításával húszéves lemaradást akarnak pótolni.

Buda második legnagyobb közlekedési csomópontjáról van szó, ennek ellenére az az egyik cél, hogy növeljék a gyalogosfelületek arányát, amiben sokat segíthet a 4-es metróval megépülő új, több ezer négyzetméteres aluljáró.

Hangsúlyozta azonban, hogy tíz év után szükség van a Bartók Béla út felújítására is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés