bezár
 

színház

2011. 04. 06.
Hatházi Andrásé az idei Gábor Miklós-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatházi Andrásnak ítélték idén a Gábor Miklós-díjat a Szeget szeggel című Shakespeare-darabból készült Mértéket mértékkel című kolozsvári előadásban nyújtott kettős alakításáért – közölte az elismerést odaítélő kuratórium elnöke a díjátadó napján az MTI-vel.

Szkéné színház

Koltai Tamás tájékoztatása szerint Hatházi András a Matthias Langhoff rendezte előadásban a Herceg és Pompeius szerepének megformálásáért veheti át a Gábor Miklós-díjat a Kolozsvári Állami Magyar Színház szerda esti előadása után.

A Gábor Miklós-díjjal, amelyet Vass Éva, a művész özvegye alapított, a megelőző év legjobb magyar nyelvű Shakespeare-alakítását jutalmazza a kuratórium, amelynek Koltai Tamás mellett tagja Ascher Tamás, Meczner János és Spiró György. A díjat, amellyel 200 ezer forint és Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész bronz plakettje (egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképével Hamlet szerepében) jár, minden évben április 7-éhez, Gábor Miklós születésnapjához közel adják át.

A Gábor Miklós-díjat eddig olyan színészek nyerték el, mint Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Pogány Judit, Király Levente, Herczeg Zsolt, Balázs Zoltán és Szegezdi Róbert.

Az idei díjazott, Hatházi András 1967. március 2-án született Brassóban. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémián végezte. Műhelymunkákat folytatott Regős Pál (1992), Simon McBurney és Ian McKellen (London, 1994), Florin Fieroiu (2004), David Zinder (2005), Andrei Serban (2006, 2007) vezetésével. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense.

Színészmesterséget és színpadi improvizációt tanít.

Több mint száz színházi és filmszerepet játszott, színházi, bábszínházi és filmrendezések fűződnek a nevéhez. Írt színdarabokat, adaptációkat, filmforgatókönyveket. Megjelentek versei, rövidprózái, tanulmányai, könyvei és fordításai.

Több irodalmi és színészi díjat kapott. Csehov Ványa bácsijának címszerepéért 2008-ban megkapta a legjobb színészi alakításért járó romániai UNITER díjat. (Az előadás Budapesten is vendégszerepelt a Nemzeti Színházban.) Munkásságáért idén Jászai Mari-díjban részesült.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés