bezár
 

irodalom

2011. 04. 04.
Kortárs versek élőben a Magyar Rádióban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem nyolcvan magyar költő olvassa fel verseit a Magyar Rádió (MR) Márványtermében április 8-án, az MR, a Magyar Napló folyóirat és a Magyar Írószövetség közös rendezvényén, a Versmaratonon.

prae.hu

Egyedülálló vállalkozásba kezdett a rádió és két partnere: április 8-án csaknem nyolcvan anyaországi és határon túli magyar költő gyűlik össze, hogy Az év versei 2011 antológiában megjelent verseit felolvassa a Márványteremben.

A helyszín egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt, de az MR1 - Kossuth Rádió is többször élőben kapcsolja majd a Versmaratont - mondta el a kezdeményezés hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója.

Mint Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője hozzátette, a folyóirat által 2002-ben elindított Az év versei antológia minden esztendőben több mint 40 irodalmi lapot szemlézve válogat a friss magyar verstermésből.

Az első kötet bemutatásakor válogatni kellett az antológia anyagából, a tizenkét órás Versmaraton azonban lehetőséget ad arra, hogy az összes vers elhangozhasson - emelte ki Oláh János.

Mint a kiadóvezető elárulta, a koncepció szerint csak a már elhunyt alkotók - Rába György és Utassy József - verseit olvassa majd fel színész.

Az antológiában helyet kapott Lukács Sándor négy költeménye is. Az elsősorban színészként ismert alkotó felidézte, már a nyolcvanas években jelentek meg versei, most azonban hosszabb szünet után jelentkezett új költeményekkel.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a hétköznapokban nincs már jelen a költészet, ezért meg kell keresni azokat a lehetőségeket, ahol a versek a szélesebb közönséget is meg tudják szólítani.

Az év verseit nyolc esztendőn át szerkesztő költő hozzáfűzte, a Versmaraton mellett az Írószövetség versfesztiválokon keresztül is tervezi a költészet népszerűsítését.

Az idei antológiában többek között Ágh István, Csoóri Sándor, Iancu Laura, Juhász Ferenc, Kovács András Ferenc, Lackfi János, L. Simon László, Markó Béla, Marsall László, Szentmártoni János, Szőcs Géza, Tóth Krisztina, Végh Attila és Zalán Tibor versei olvashatók.

A Versmaratonon készülő hangfelvételekkel, interjúkkal az MR1 - Kossuth Rádió hallgatói április 10-én és 11-én, a költészet napján is találkozhatnak majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés