bezár
 

zene

2011. 04. 04.
Az orgonák Ferrarija a bécsi Musikverein új orgonája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az orgonák "Ferrarijaként" jellemezte Martin Haselböck orgonaművész a bécsi Musikverein új büszkeségét, amelynek ünnepélyes átadásra mintegy háromórás koncert formájában került sor Heinz Fischer köztársasági elnök, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és számos más közéleti személyiség jelenlétében.

prae.hu

A koncert előtt az orgonát megáldotta Christoph Schönborn, Bécs érseke. Martin Haselböck, Peter Planyavsky, Ludger Lohmann, Gillian Weir és Olivier Latry orgonaművészek voltak az elsők, akik megszólaltatták a hangszert. Véleményük szerint "minden darabot el lehet játszani rajta", bármely zenei stílusban íródott is az.

Nagyzenekar kíséretében először pénteken "avatják fel", amikor a Bécsi Filharmonikusok Franz Welser-Möst vezényletével Samuel Barber, Francis Poulenc és Richard Strauss orgonaműveiből ad elő.

Az orgona elkészítése 30 ezer munkaórát vett igénybe, 6138 sípját egyenként építették be, és a helyszínen, a terem adottságainak megfelelően hangolták be. "Szeptember óta szinte minden éjjel itt dolgoztunk" - idézte fel a Vorarlbergi Rieger orgonaépítő műhely vezetője, Wendelin Eberle. A legnagyobb síp több mint tíz méter magas, a legkisebb nyolc milliméter hosszú és három és fél milliméter átmérőjű.

A Musikverein, vagyis a Bécsi Zenekedvelők Társasága híres koncerttermének ez már a negyedik orgonája. Annak eldöntésére, hogy milyen is legyen az új hangszer, egy orgonistákból álló nemzetközi bizottságot hívtak létre.

A hangszer 86 regiszteres, négy manuálos, és a mechanikus mellett egy áthelyezhető elektronikus billentyűzettel is rendelkezik. "A legújabb technológiát építették be - közölte Haselböck. - Ez egy olyan hangszer, amelyen tényleg mindent le lehet játszani. Technikailag nagyon jól felszerelt, nagyon sok lehetőség van benne, de nagyon könnyű kezelni.

Az eddigi tapasztalataink alapján nagyon jól illeszkedik a teremhez."
Peter Planyavsky orgonista szerint a hangversenyterem régi orgonájának egészen más volt a hangterjedelme, és nem volt alkalmas romantikus darabok megszólaltatására.

Az új hangszeren kortárs darabokat is előadnak majd. Az elsők között, májusban mutatják be Planyavsky új szerzeményét, a koncert egyben a darab ősbemutatója is lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés