bezár
 

art&design

2011. 04. 03.
Olvasók - Hajtmanszki Zoltán kiállítása a FSZEK-ben
2011. április 2. - 2011. április 29. (FSZEK, Kisgaléria, Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2011. április 2-től április 29-ig látható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Kisgalériájában Hajtmanszki Zoltán Balogh Rudolf-díjas fényképész nemzetközi kitekintéssel készült fotódokumentumának kiállítása.

prae.hu

Hajtmanszki Zoltán fotóanyaga, amely 1992-től napjainkig készült, és folytatólagosan ma is készül - André Kertész On Readig című, az olvasásról szóló képeinek inspirációit is szem előtt tarva - egy nemzetközi kitekintéssel készült fotódokumentum a globális írásbeliségről. Az alkotó Kurt Vonnegut egy gondolatát választotta a kiállítás mottójául: "Csak hogy néhányan közülünk tudnak írni és olvasni, meg egy kicsit matekozni, még nem jelenti azt, hogy jogunkban állna leigázni a világot." A tudás hierarchiáját kutató dokumenum-fotográfus a globális társadalomhoz fordul, és arra kérdez rá, hogy felelősen használjuk-e az emberiség által máig felhalmozott ismereteket, vagy komoly vétek azt tanítanunk, hogy a "tudás hatalom"? Miközben szebbnél szebb jeleneteket talál az olvasás élményének illusztrálására, és biztosan állítja, hogy az írástudás tett bennünket emberré, újra és újra szembesülünk a képeken az olvasó társadalom végletes polarizáltságának megrázó tényeivel. Hajtmanszki szerint "a tudás ma korlátlan hatalom, és jó uralkodóhoz illő módon, nagyon sürgősen felelőssé kell válnia".
Olvasók plakát
Az Olvasók című kiállítás anyagát 340 dokumentumfotó és a képek ihletésére íródott hét angol nyelvű esszé képezi, melyek a galéria falain és számítógépes slide-show formájában tekinthetők meg.

Hajtmanszki Zoltán hivatalos weboldala:
http://www.hajtmanszkizoltan.hu

A leadben szereplő fotó (Lisszabon könyvvásár) forrása: 
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajtmanszki_Zolt%C3%A1n



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés