bezár
 

art&design

2011. 04. 03.
Plakát - kiállítás a Lengyel Intézetben
2011. április 7.-május 15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kiállítás a budapesti Lengyel Intézet egy korábbi kezdeményezésének keretében kerül megvalósulásra. A Lengyel Plakátművészetet bemutató sorozatban időről-időre lengyel művészek munkái által kívánnak hírt adni a legendás lengyel plakát legújabb kori történetéről.

prae.hu

"A „Lengyel Plakátiskola" nemzetközi fogalom, melyet az 1956–1970 közötti időszakban olyan művészek plakátjainak kiváló minősége fémjelzett mint Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Józef Mroszczak, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec, Wojciech Zamecznik, Roman Cieślewicz, Franciszek Starowieyski és számtalan más kollégájuk. Ebben az időszakban a lengyel plakátot, különösen a filmplakátot, a legelső helyen tartották számon világszerte. A művészeti produktumnak minősülő alkotások nem pusztán mint hatásos vizuális promóció funkcionáltak, de súlyos közéleti-egzisztenciális problémákra reflektáltak. Ezáltal a mélyen társadalmi-politikai valóságban gyökerező plakát túllépett a közönséges reklám keretein, egy sor képzettársítást hívva elő. Izgatni, provokálni, nyugtalanná, kíváncsivá tenni a nézőt, intellektuális erőfeszítésre kényszeríteni, aktivizálni. Ezek voltak a lengyel plakátművészet azon megkülönböztető jegyei, melyeknek köszönhetően világszinten egyedülálló jelenséggé válhatott.

1989-után a lengyel plakátművészet a gazdasági változások eredményeképpen nemcsak a külföldi tőke Lengyelországba áramlásának nehéz időszakát élte de az amerikai kultúra zavartalan terjedéséét is. Mindez az amerikai fototechnikákat használó, olcsó, közönséges ügynökségi reklám- és filmplakátok áradatát hozta magával, amelyek végül kiszorították az utcáról a hazai művészek munkáit. A kommercianizálódó, egyre igénytelenebbé váló piaci igények ellenére a lengyel alkotók továbbra is terveznek, és más műfajokban megtartották pozícióikat. Ráadásul a fiatal lengyel plakáttervezők változásokat indítottak el a plakátművészet területén.
Az elmúlt években a lengyel plakát fokozatos átalakulásának lehetünk tanúi, de mindennek ellenére számos fiatal alkotó munkáiban felfedezhetjük a nagy lengyel mesterek kézjegyét és egy sajátos, lengyel plakátra oly jellemző esztétikai minőséget mely elsősorban a merész színválasztásban, játékosságban és művészi iróniában nyilvánul meg." (Forrás - Krzysztof Dydo: Az utca művészete)
Plakát - Lengyel Intézet
RYSZARD KAJZER (szül. 1973)

A varsói Képzőművészeti Akadémia Grafika Karán végzett (1999), valamint diplomát szerzett a Schule für Gestaltungban, St.Gallenben (Svájc, 1997). 1997-1999 között tanársegédként dolgozott Mieczyslawa Wasilewski professzor Plakáttervezési Műhelyében, 2000-től pedig a tervezőgrafika szakon, Lech Majewski professzor műhelyében. Ryszard Kajzer szavakkal, képekkel, betűkkel, vonalakkal és színekkel játszik. Ezek összhangját, szépségét tanítja az akadémia diákjainak. A fő tevékenységi köre a plakát- és tervezőgrafika, valamint a rajz. Számos díjat kapott (többek között Varsóban, Krakkóban, Katowicében, Torinoban, Bonnban, Corvallisban (USA); munkái a világ több múzeumában és galériájában láthatók. (Forrás: a Lengyel Intézet honlapja)


A kiállítást megnyitja Gál Krisztián grafikus.
Megnyitó: 2011. április 7. 18h
Megtekinthető: április 7. és május 15. között.

Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.
Platán Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út 32.
www.polinst.hu



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés