bezár
 

art&design

2011. 04. 02.
Huszonkét plakátrajzoló munkái egy kötetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyvennégy szeme van címmel jelentet meg 22 művész 198 plakátját tartalmazó albumot a Magyar Plakát Társaság. A különleges kötet bemutatóját csütörtökön tartják Budapesten, az Írók Boltjában.

prae.hu

Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festő, grafikus, plakáttervező az MTI-nek felidézte, hogy 2004-ben Árendás Józseffel, Baráth Ferenccel, Ducki Krzysztoffal, Orosz Istvánnal és Pócs Péterrel együtt alakították meg a Magyar Plakát Társaságot. Mára eljutottak odáig, hogy kérésükre a 28 tagú szervezet 22 tagja adott plakátokat a kiadványhoz, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült el.

A 22 művész között ott vannak az idősebb mesterek, mint Balogh István és Szilvásy Nándor, a fiatalok közül Szugyiczky István, a népszerű Pöttyös TúróRudi arculatának, csomagolásának tervezője, valamint Tóth Tamás és Varga Gábor Farkas.

Az album olyan külföldön élő magyar művészek munkáit is bemutatja, mint Kapitány Attila Újvidékről vagy Bányai István New Yorkból, aki előadást és mesterkurzust is tartott márciusban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, egykori alma materében. Tőle látható a könyvben például a The New Yorker magazin egyik címlapja, egy az ikertornyok elleni 2001. szeptember 11-i támadásra utaló rajz, amelyen a Szabadság-szobor nőalakja nikábot, a muszlim nők csak a szemet szabadon hagyó kendőjét viseli, a felhőkarcolók helyén pedig mecsetek és minaretek láthatók.

A kötetben megtalálható a friss Kossuth-díjas Orosz István ismert plakátja, a vastag nyakú orosz tiszt és a tányérsapka fölötti felirat: Tovarisi konyec, a rendszerváltás egyik dokumentuma.

"Mi arra szövetkeztünk, hogy megőrizzük a tervezett magyar plakátot, azt a gondolkodásmódot - az epigramma szerű megfogalmazást rajzban - ami jellemzi a műfajt. A könyv ezt a szellemi magatartást dokumentálja" - hangsúlyozta a Magyar Plakát Társaság elnöke.

Mint rámutatott, a tervezett plakát műfaja létezik, még igényelnek ilyet a jobb módú országokban, Magyarországon erre nem tudnak költeni színházak, mozik, könyvkiadók, de a tervezőgrafikusok rendeznek plakátbiennálékat, találnak témákat, mint például József Attila, Bartók Béla, az 1956-os forradalom vagy Alfons Mucha cseh plakátművész halálának évfordulója. A kötetben ezek a plakátok is láthatók.

A szép kiállítású albumba az alkotások mellé minden művész fotója, rövid életrajza és hitvallása is bekerült. Árendás Józsefé például úgy hangzik: "A jó plakát olyan mint egy frivol epigramma, szűkszavú, lényegre törő, de riszálja magát."
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés