bezár
 

irodalom

2011. 04. 02.
Magyarország második folyóirata a Pastinszky árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több ritkaság, így Magyarország második folyóiratának, az 1786/87-ben megjelent Merkur von Ungarnnak hat lapszáma is szerepel a szezon első könyvárverésén, a Pastinszky Antikvárium április 7-iki aukcióján.

prae.hu

A kor kiemelkedő tudományszervezője és -történésze, Kovachich Márton György a Merkur von Ungarn folyóiratot azért indította, hogy a hazai tudományos élet eredményeit rögzítse és a külföld számára hozzáférhetővé tegye. Ez volt a második magyarországi folyóirat, ám mindösszesen két évfolyama jelent meg 1786-ban és 1787-ben. Most hat lapszámot aukcionálnak egy tételben 28 ezer forintos kikiáltási áron.

A 406 tételes árverés középpontjában az antikvárium gyűjtőkörének megfelelően a történelem és segédtudományai állnak. Pastinszky Krisztina az antikvárium tulajdonosa az MTI-nek elmondta: a szokásos tematikán belül több, aukciókon csak elvétve előforduló, ritka könyvet sikerült összegyűjteniük.

A legdrágább tételért, a Habsburg várak rézmetszetes látképeit tartalmazó, tizenöt lapos, 1737-ben Bécsben kiadott sorozatért 480 ezer forintot kérnek. Város- és kultúrtörténeti jelentőségű, ritka és nagyon szép darabok az egyenként 100 ezer forintra tartott, 1840-es pesti látképek.

Gyűjtői darab a tudós polihisztor, Kempelen Farkas tanulmánya az emberi beszédről. A modern fonetikai kutatásokat megalapozó, 1791-ben, Bécsben megjelent kötet 180 ezer forinttól licitálható.

Mint oklevél egyedi példány a (Habsburg) I. Lipót császár által aláírt és az uralkodó saját kezű, néhány soros megjegyzésével is ellátott, címeres okirat, amelyért 70 ezer forintot kérnek.

Magyar vonatkozása miatt is érdekes a német Johann Christian Lunig Publicorum negotiorum című, 48 ezer forintról induló diplomatikai műve. A szerző a Német-Római Császárság 1674-től 1702-ig terjedő időszakának történeti összefoglalásában részletesen ír Thököly Imréről, Eszterházy Pál nádorról, Pozsony és Sopron városáról.

Franz Palaczky Csehország 1526-ig szóló történetével foglalkozó műve pedig kitér a magyar történelmi kapcsolatokra (Mátyás király, II. Ulászló, Zápolya János), a ritka könyvet 80 ezer forinttól lehet licitálni.

Ritkaság a Magyar mágnások életrajzi s arczképcsarnoka díszes füzetsorozat, amelyből hat darabot lehet megvenni 30 és 40 ezer forintos kikiáltási áron. Vereby Soma ezekkel, a XIX. századi, kimagasló művészi értékű albumaival a magyar arisztokráciának állított emléket, bemutatva mindazokat a nemes cselekedeteket, amellyel az ország felemelkedését segítették a reformkori Magyarországon saját vagyonukat a köz javára fordítva.

A Liszt-év apropójából emelt be az aukcióba Pastinszky Krisztina egy aranyozott bőrkötésű kottát, Liszt Ferenc zongoraátiratait Schubert Téli utazás című dalciklusához.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés