bezár
 

zene

2011. 04. 02.
Magyar tisztelgés Björk előtt: itt a Björkoustic
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Björkoustic néven nemrég új magyar tribute-zenekar alakult, amely az elképesztő hangi adottságokkal rendelkező izlandi énekesnő, Björk előtt tiszteleg; az új együttesről a Magashegyi Undergroundból ismert Szalai Anesz énekesnő mesélt az MTI-nek.

prae.hu

"A Magashegyi mellett létezik egy másik formáció, amelyben játszom, az elektronikus zenét játszó Anez, amellyel már korábban előadtunk néhány Björk-dalt, mivel nagy rajongója vagyok az izlandi énekesnőnek. Egyszer elfelejtettem, hogy kezdődik egy dalában a refrén, de valaki a közönség soraiból kisegített. Kiderült, hogy gitározik, és ő is imádja Björköt" - idézte fel Szalai Anesz a Björkoustic másik tagjával, a korábban a Nils zenekarban játszott Houdek Csabával való találkozását.

Björk az 1980-as években számos izlandi rockzenekarban (Tappi Tíkarrass, Kukl, Sugarcubes) énekelt, a szélesebb közönség azonban első szólólemeze, az 1993-ban megjelent Debut kapcsán figyelt fel csodálatos hangjára. Azóta még öt saját albumot adott ki és készített filmzenéket is. 2000-ben a cannes-i fesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat kapta Lars von Trier Táncos a sötétben című filmjében nyújtott alakításáért. Björk 1995-ben Magyarországon is fellépett, a Petőfi Csarnokban.

A Björkoustic projekt tavaly nyár végén a Kék Ló nevű helyen játszott először a fővárosi Kazinczy utcában, jelenleg tizenöt Björk-dal szerepel a repertoáron. Mint az énekesnő elmondta, nem könnyű "leszedni" a dalokat, hiszen egy elektro-akusztikus gitárral kell megfejteni a nem túl egyszerű zenei kíséretet. A Björkoustic által műsoron tartott dalok közé tartozik például az Isobel vagy a Human Behaviour is.

"Én sem utánozni akarom Björköt, nehéz is lenne, inkább a hangulatot, az érzetet visszaadni, amelybe belekeverem a saját felfogásomat. Amellett, hogy kivételes hangi adottságai vannak, Björk titka az erejében rejlik, rettentő energiák szabadulnak fel belőle, amikor énekel" - fejtette ki Szalai Anesz, aki kilenc éven át járt klasszikus énekre és zongorára, majd a székesfehérvári Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskolában végzett dzsesszének szakon.

Megjegyezte, hogy a Björkoustic egyfajta kirándulásféle, egy régi álom megvalósulása számára. Az énekesnő kitért arra, hogy a tervek szerint a következő koncertjeikre mindig más vendégzenészt hívnak majd, hegedűst, basszusgitárost.

"Sohasem szerettem a tribute-zenekarokat, de nagyon jó ezeket a dalokat énekelni, és az talán még jobb, hogy a közönségnek is tetszik" - hangsúlyozta az énekesnő.

A Björkoustic átlagban havonta egyszer koncertezik, legközelebb április 23-án egy miskolci klubban. Nemrég egy másik tribute-csapattal, a Legát Tibor (Kézi-Chopin) által vezetett és Lou Reed-dalokat játszó Sweet Jane-nel léptek fel.

A magyar rockzenében évtizedekkel korábban még ismeretlen kifejezés volt a tribute, amelynek jelentése, hogy művészek egy számukra meghatározó előadó/zenekar munkássága előtt tisztelegnek fel- és átdolgozásaikkal. A ma is aktív tribute-zenekarok közül a Kiss Forever Band és az Iron Maidnem a legrégebbi, mindketten a kilencvenes évek elején alakultak. Vannak profik és amatőrök is; előbbire jó példa a Hooligans, amelyből Endi, a dobos egy Mötley Crüe tribute-csapatban, a Holliday Crüe-ben is játszik, Móritz Norbertnek, a korábbi basszusgitárosnak pedig egy Sex Pistols- és egy Guns N' Roses tribute-csapata is van. Az Edda gitárosának, Alapi Istvánnak Whitesnake tribute-bandája van.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés