bezár
 

art&design

2011. 03. 30.
Májustól a nyugdíjfolyósító utalja a művésznyugdíjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A korábban a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) által megállapított nyugdíjsegélyeket május 1-től a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság fizeti ki - döntött szerdai ülésén a kormány.

prae.hu

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azok a művészek, akik 1992 óta a MAK-tól kapták ellátásaikat, a jövőben nyugellátásukat az állami nyugdíjakkal egy időben, rendszeresen és pontosan vehetik kézhez, a folyamatba nem ékelődik be egy közvetítő szervezet.

Mint a NEFMI emlékeztet, a nyugdíjsegély megállapítása eltér a nyugdíjak megállapításától, sok méltányossági elemet tartalmaz. Ezért azoknak a jogosultaknak, akik 62. életévüket még nem töltötték be, 2011 áprilisában a MAK még megállapítja a nyugdíjsegélyt, a kifizetésről azonban esedékességkor már a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság gondoskodik.

A hozzátartozói ellátásokat május 1-jétől a nyugdíjfolyósító állapítja meg.

"Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a korábbi, esetenként nehézkesen működő rendszer helyett a nyugdíjak folyósítása májustól biztonságosabb keretek közé helyeződjön" - értékelte a változást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A társadalombiztosítás 1992 előtt nem tudta befogadni azokat a művészeket, akik nem rendszeres havi jövedelemmel rendelkeztek, hanem alkotómunkájuk után kaptak rendszertelen, nagyobb összegű kifizetéseket. Ezekből a művészeti alap vonta le a meghatározott százalékot, aminek fejében vállalta a társadalom- és egészségbiztosítási ellátást.

A kormány döntése értelmében az eddig a művészek szociális segélyezését és az alkotóházak fenntartását is végző MAK április 30-án beszünteti működését.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés