bezár
 

építészet

2011. 03. 29.
Portugál építész nyerte a Pritzker-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pritzker Építészeti Díjat idén Eduardo Souto de Moura portugál építész nyerte, aki a gondosan a környezethez illesztett épületeivel és munkáinak izgalmas színvilágával vívta ki magának a szakma elismerését.

prae.hu

A linkre kattintva megnézhetik a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás – La Biennale di Venezia magyar pavilonjában bemutatásra került BorderLINE architecture kiállításhoz készült filmet, ahol a Pritzker-díjas Eduardo Souto de Moura rajzol és mondja el gondolatait a rajzról. Fotó: Bujnovszky Tamás.

Az 58 esztendős építész olyan korábbi díjazottak után veheti át az építészeti Nobel-díjként is emlegetett elismerést, mint Frank Gehry, Tadao Ando és Renzo Piano.

Souto de Moura Portugáliában és Európa más országaiban épült lakóházak, szállodák, múzeumok, sportlétesítmények tervezőjeként érdemelte ki a rangos díjat.

"Építészete nem szembetűnő, frivol vagy festői. Intelligencia és komolyság itatja át munkáit" - méltatta a díjazottat a Pritzker zsűrije. Mint közleményükben megjegyezték: Souto de Moura alkotásai nem mérhetők fel egy gyors pillantással, elmélyült figyelmet kívánnak. Mint a költemények, az ő munkái is érzelmileg hatnak azokra, akik veszik a fáradságot arra, hogy figyelmesen szemléljék.

A portugál szakember korábban többször hangsúlyozta, milyen fontosnak tartja, hogy egy épület egyszerűen teljesítse funkcióját, és a környezetéhez aktuálisan, valamint globális szinten egyaránt illeszkedjen.

"Nincs ökológiai építészet, nincs intelligens építészet, nincs fenntartható építészet - csak jó építészet" - mondta 2004-ben egy szakmai fórumon.

A Pritzker-díjat odaítélő zsűri Souto de Moura építészeti alkotásai közül kiemelte a portugáliai Braga város hegyoldalára tervezett sportstadiont, valamint az Amares város melletti zárda- és monostoregyüttes helyreállítását és átalakítását, amelynek során az építész "olyan tereket alkotott, amelyek koncepciójukban összeférnek mind a történelmi múlttal mind a modern korral".

Souto de Moura, aki korábban Alvaro Siza szárnyai alatt dolgozott, 1980-ban kezdte önálló pályafutását, miután megnyerte a szülővárosa, Porto kulturális központjának megtervezésére kiírt pályázatot. Jelenleg tervezői munkái mellett a Portói Egyetemen és vendégprofesszorként többek között a Harvardon is tanít.

A Pritzker-díjat június 2-án adják át Washingtonban. A rangos elismeréssel 100 ezer dolláros jutalom is jár.

Souto de Moura a második portugál építész Alvaro Siza után, aki átveheti a díjat.

"Amikor telefonon közölték, hogy én nyertem el a Pritzkert, alig tudtam elhinni. A tény, hogy ez a második alkalom, amikor egy portugál építészt választottak, még jelentősebbé teszi számomra" - írta közleményében a díjazott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés