bezár
 

színház

2011. 03. 29.
Egri színház: távozik a tánctagozat is
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vezetőjük, Barta Dóra leváltását követően bejelentette távozását az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának mind a 8 táncosa, emellett hét színművész is jelezte, hogy nem szeretne a jövőben a társulatban dolgozni.

Szkéné színház

Blaskó Balázs az MTI-nek kedden azt mondta, hogy a táncosok szerződésük lejártát követően, június 15-én távoznak. Hozzátette: annak ellenére döntöttek így, hogy valamennyiüknek szerződést kínált.

Hangsúlyozta: a kialakult helyzet semmilyen fennakadást nem okoz a színház munkájában, megkezdte a tárgyalásokat a potenciális új tagokkal. A tánctagozat vezetésével várhatóan Topolánszky Tamás táncpedagógus-koreográfust bízza meg, vagyis nem szeretné megszüntetni a tagozatot, amely a jövőben is jelentkezik önálló produkciókkal - mondta Blaskó Balázs.

Barta Dóra Harangozó-díjas, érdemes művész hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a színház igazgatója visszavonta vezetői megbízatását azzal a szóbeli indoklással, hogy nincs meg a poszt betöltéséhez szükséges felsőfokú végzettsége. Mivel 2013-ig érvényes szerződéssel rendelkezik és a megbízatás visszavonásáról szóló okiratban semmilyen indoklás nem szerepelt, munkajogi lépéseket fontolgat - mondta Barta Dóra.

Végzettségével kapcsolatban Barta Dóra kifejtette: valóban nem végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskolát, viszont tanított az intézményben és a tevékenysége elismeréseként elnyert érdemes művészi cím is megfelel a szakirányú végzettségnek. Ugyan az igazgató felajánlotta számára, hogy tánckari tagként továbbra is a teátrumban dolgozhat, ám ezt méltatlannak érzi és nem fogadta el. Ezt követően jelentette be távozási szándékát a tagozat további 8 tagja is.

Az MTI úgy értesült, hogy a táncosok mellett a Gárdonyi Géza Színház hét neves művésze is távozik a februári igazgatóváltást követően: Bozó Andrea (ez előző direktor, Csizmadia Tibor felesége), Görög László, Kaszás Gergő, Schruff Milán, Vajda Milán, Ötvös András és Szabó Emília sem szeretne tovább a társulat tagja maradni.

Az új vezető a február 3-án megtartott rendkívüli társulati ülésen úgy nyilatkozott, hogy az eddigi törekvésekhez képest "180 fokos fordulattal" klasszikus, konzervatív népszínházat szeretne megvalósítani Egerben. Megfogalmazása szerint Csizmadia Tibor, az előző direktor az általa mainak és modernnek vélt színjátszás irányába, "trendi" irányba vitte el a Gárdonyi Géza Színház kínálatát. Ugyan a maga részéről elismeri ennek a színházeszménynek a létjogosultságát, ám kisugárzását és jelentéstartalmát nem kedveli.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés