bezár
 

art&design

2011. 03. 29.
Festményt árvereztet el Mihail Barisnyikov
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Árverésre bocsátja műgyűjteményének egyik értékes tájképét Mihail Barisnyikov orosz származású amerikai balett-táncos New York-i művészeti központja javára.

prae.hu

A Szentpétervár látképe című XIX. századi orosz festményt a Sotheby's április 12-i orosz műtárgyaukcióján értékesítik. A Pjotr Petrovics Verescsagin festette kép becsült értéke 300-500 ezer dollár (57-95 millió forint).

A 63 éves Barisnyikov elmondása szerint nehéz szívvel válik meg a festménytől, hiszen fiatalkora legszebb napjait éppen Szentpéterváron élte át, ugyanakkor azt vallja, hogy "a régi művészetnek új művészetet kell teremtenie". Mint felidézte, a képet 1978 körül vásárolta egy helsinki galériától.

A világhírű művész 2005-ben hozta létre a New York-i Barisnyikov Művészeti Központot (Baryshnikov Arts Center), mely saját meghatározása szerint "kreatív laboratórium" és előadói tér a legkülönbözőbb művészeti ágak képviselőinek a világ minden tájáról.

A manhattani központ négy stúdiónak, egy stúdiószínháznak és a 232 ülőhelyes Jerome Robbins Színháznak ad otthont, kínálatában többek között kamarazenei koncertek, tánc- és színházi előadások, képzőművészeti tárlatok és filmvetítések szerepelnek.

Barisnyikov elmondása szerint nemrég odaadományozta a festményt a művészeti központot működtető alapítványnak.

Mint hozzátette, gazdag XIX-XX. századi gyűjteményéből már eddig is több száz alkotást adott a szervezetnek, és hosszú távon teljes gyűjteményével hasonló a szándéka. Verescsagin munkája ugyanakkor az első műtárgy, melyet elárvereznek az alapítvány javára.

A nonprofit szervezet eddig magánadományokból, vállalati szponzorációból és "az idegenek kedvességéből" tartotta fenn magát - fogalmazott a művész.

Mihail Barisnyikov Rigában született orosz szülők gyermekeként, 1974-ben disszidált Amerikába. A XX. század egyik legnagyobb ballett-táncosának tartják, emellett színpadi és filmszínészként is jelentős sikereket ért el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés