bezár
 

építészet

2011. 03. 29.
Építészeti kiállítás Párizs fejlődéséről Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Francia építészeti-városfejlesztési kiállítás látható a Budapesti Építészeti Központban, a FUGÁ-ban Grand Pari(s) címmel, emellett előadásokat tartanak a Francia Intézetben.

prae.hu

Egy nemzetközi építész- és kutatócsoport olyan terveket készített Párizs átalakításáról, amely az agglomeráció fejlesztését és az üvegházhatás csökkentését szolgálja.

A tárlat bemutatja Párizs fejlődését a 12. századtól napjainkig, és elemzi a csoport terveit. Parkok és zöld terek kialakítása, az alternatív energiaforrások felhasználása, az elektromos autók használatának támogatása és az úthálózatok bővítése olyan lépések, melyek elősegítik az agglomeráció, az elővárosok fejlődését is.

Az április 18-ig nyitva tartó kiállítás második részében megtekinthető, hogyan képzelik el a szakemberek az úthálózatok átalakítását, a terek jobb kihasználását, miközben megőrzik a régi értékeket és műemlékeket - tájékoztatta az MTI-t a Francia Intézet.

Nicolas Sarkozy francia államfő az építészeti és örökségvédelmi központ avatóján 2007-ben kívánságát fejezte ki egy olyan átfogó program elkészítésére, amely több építésziroda és nemzetközi szakértő tapasztalatát egyesítené a Nagy Párizs új, átfogó fejlesztési programjával összefüggésben.

Tíz építész- és várostervező iroda kezdett dolgozni 2008. júniusától két kutatási témán, az első a kiotói egyezmény utáni 21. századi világváros létrehozását, a másik a város jövőbeni fejlődésének irányait elemzi. A francia építészeti és örökségvédelmi központ a kutatás eredményeiből nagyszabású kiállítást szervezett a Cité-ben, a tárlatnak később elkészült az utazó változata, ez látható most Budapesten.

A tárlathoz kapcsolódóan a Francia Intézet ingyenes előadásokat szervez. Francois Decoster építész április 5-én Az öröklött párizsi metropolisz címmel értekezik, majd április 12-én A Nagy Párizs tervei - a párizsi metropolisz új kihívásai címmel Francis Rambert, a francia építészeti és örökségvédelmi központ igazgatója tartja meg előadását.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés