bezár
 

art&design

2011. 03. 28.
Újjárendezték Kass János állandó kiállítását
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újjárendezték Kass János grafikusművész alkotásait a Kossuth-díjas művész nevét viselő szegedi galéria állandó kiállításán a mester halálának első évfordulója alkalmából.

prae.hu

Az Ibos Éva művészettörténész által újragondolt tárlaton a látogatók a legendás művész illusztrációs és grafikai munkásságának keresztmetszetét ismerhetik meg a gyerekkönyv illusztrációktól kezdve néhány unikumnak számító eredeti, szabadkézi rajzokon át a legjelentősebb művekig.

A megújult állandó kiállítás – melyet keddtől láthat a nagyközönség – ízelítőt ad Kass János plasztikai munkásságából és természetesen válogatás látható a híres Fej-sorozatból is - közölte Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Kass János 1927. december 26-án született Szegeden. 1956-tól 1959-ig Derkovits-ösztöndíjas volt, 1958-ban Bernáth Auréllal, Kovács Margittal és Somogyi Józseffel együtt állította össze a brüsszeli világkiállítás magyar pavilonját, amiért Bernáthot arany, őt ezüst díjjal jutalmazták.

A hatvanas években a Móra Kiadónak készített rajzokat, rézkarcokat, 1965 és 1973 között az Új írás folyóirat művészeti szerkesztője volt. 1967-től 1981-ig az Iparművészeti Főiskolán oktatott, 1973 óta postabélyegeket is tervezett, tankönyvek, kották, plakátok őrzik keze nyomát. Számos önálló tárlatot rendezett itthon és külföldön, a szegedi Kass János Galéria pedig 1985 óta ad helyet a most megújult állandó kiállításának.

Munkácsy-díjat 1954-ben és 1967-ben kapott, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 1977-ben érdemes művész, 1986-ban kiváló művész lett. 1966-ban és 1977-ben Lipcsében, 1999-ben Frankfurtban a könyvművészeti kiállításon A legszebb könyv díjat kapta. Mintegy 400 könyvillusztrációja ismert, köztük A kékszakállú herceg vára. A 80-as években tematikus sorozatokat is készített, a Biblia- és az Ószövetség-sorozatot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés