bezár
 

színház

2011. 03. 28.
Egri színház: Leváltotta a tánctagozat vezetőjét az új direktor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszavonta Barta Dórának, az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának vezetői megbízatását Blaskó Balázs, a teátrum új direktora.

Szkéné színház

Mint azt Barta Dóra, aki Blaskó Balázs mellett a másik aspiráns volt a direktori posztra, hétfőn az MTI-vel közölte: tudomása szerint mindennek nyomán kedden bejelenti távozási szándékát a tagozat mind a 8 táncosa, így egy táncművészeti műhely szűnik meg Magyarországon.
Barta Dóra hozzátette: ugyan az igazgató felajánlotta számára, hogy tánckari tagként továbbra is a teátrumban dolgozhat, ám ezt méltatlannak érzi és nem fogadja el.

Mint a Harangozó-díjas érdemes művész elmondta, Blaskó Balázs azzal indokolta a megbízatás visszavonását, hogy nincs meg a vezetői poszt betöltéséhez szükséges felsőfokú végzettsége. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy valóban nem végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskolát, viszont tanított az intézményben. Ugyanakkor a tevékenysége elismeréseként elnyert érdemes művészi cím is megfelel a szakirányú végzettségnek - tette hozzá.

Barta Dóra úgy vélekedett: személyes bosszú áll a direktor döntésének hátterében és a végzettségét hiányoló indoklás csupán mondvacsinált ürügy.

Az intézményt működtető, fideszes vezetésű Heves Megyei Közgyűlés február elsejei hatállyal Blaskó Balázst, a teátrum színművészét nevezte ki pályázat alapján a színház élére.

Az új vezető a február 3-án megtartott rendkívüli társulati ülésen úgy nyilatkozott, hogy az eddigi törekvésekhez képest "180 fokos fordulattal" klasszikus, konzervatív népszínházat szeretne megvalósítani Egerben. Megfogalmazása szerint Csizmadia Tibor, az előző direktor az általa mainak és modernnek vélt színjátszás irányába, "trendi" irányba vitte el a Gárdonyi Géza Színház kínálatát. Ugyan a maga részéről elismeri ennek a színházeszménynek a létjogosultságát, ám kisugárzását és jelentéstartalmát nem kedveli.

Arról is szólt, hogy a tánctagozatot, amely az elmúlt időszakban számos önálló produkcióval jelentkezett, az eddigieknél többet foglalkoztatná a színház prózai és zenés produkcióinak támogatására.

Vagyis a tánctagozatot kívánja foglalkoztatni és nem egy kortárs művészegyüttest - mondta a társulati ülésen Blaskó Balázs.

Barta Dóra már akkor jelezte: ahogy a korábbiakban, a jövőben is ellátják a tánckari feladatokat, ám ha elvonják a tagozattól az önálló művészi műhelymunka lehetőségét, akkor létüket is megkérdőjelezik egyben.
Az önkormányzati választásokat követően egyébként az új összetételű megyegyűlés az elmúlt időszak tisztázatlan ügyeit vizsgáló eseti bizottságot hozott létre.

Ez a testület derítette ki, hogy Barta Dórának hiányzik a feladat ellátásához szükséges szakképesítése.

A direktor annak ellenére Barta Dóra menesztése mellett döntött, hogy a szintén fideszes többségű Eger önkormányzata az új igazgató beiktatását követően 7 millió forintos pluszforrást ajánlott fel a Gárdonyi Géza Színháznak azzal a feltétellel, hogy a tánctagozat a jövőben is változatlan személyi összetételben működhessen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés