bezár
 

színház

2011. 03. 28.
POSZT: Márta István jelentős változtatásokra készül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elvállalta Márta István, az Új Színház igazgatója és a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) művészeti vezetését. Az új igazgató, aki idén még csak megfigyelőként vesz részt az ország legfontosabb színházi seregszemléjén, jelentős változtatásokra készül.

Szkéné színház

Márta István az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a megbízást hosszas mérlegelés után, Páva Zsolt, Pécs polgármesterének személyes megkeresését követően vállalta el, de a szakma biztatása is kellett a végső döntés meghozatalához.

"Úgy tűnik, személyemben egyfajta szakmai konszenzus alakult ki, amiben Jordán Tamás is megerősített" - tette hozzá. A június 9. és 18. között zajló idei rendezvény programkínálata már kész, ehhez az új direktor nem akar hozzányúlni, 2012-re azonban tartalmi és strukturális változásokra készül.

"Két-három héten belül szeretnék egy minikonferenciát vagy workshopot összehívni, amelyen mindenki, akinek véleménye, jövőképe van a POSZT-ról, megoszthatja azt a többiekkel.

Ezekből megpróbáljuk levonni a tanulságokat, hogy az újításokat teljes szakmai konszenzus mellett hajthassuk végre 2012-ben" - fogalmazott Márta István, kiemelve: művészeti igazgatóként nem csak a szakma, de Pécs városának érdekeit is figyelembe kívánja venni munkája során.

"A művészeti vezető személye, értékítélete természetesen valamennyire tetten érhető lesz a fesztiválon" - jegyezte meg Márta István.

A változásokat feszegető kérdésekre válaszolva elárulta, hogy tervezi egy olyan érvényesíthető szempontrendszer összeírását, amely alapján háttérbe szoríthatók a szubjektív ítéletek a versenyprogram kialakításánál.

"Véleményem szerint az lenne a legjobb, ha a színházak, rendezők csak egy-egy darabbal jelenhetnének meg a versenyprogramban, hogy a magyar színházi élet sokszínűségét megmutassuk" - magyarázta Márta István, aki úgy vélekedett: a versenyprogramot összeállító zsűrin is változtatni kell, de erről szeretné kikérni a szakma véleményét is.

Az off-programokhoz új helyszínként szeretnék igénybe venni a megnyíló Zsolnay Kulturális Negyedet. A Kodály Központban pedig zenés produkciókat látnának vendégül: speciális, szcenírozott zenei koncerteket, zenére építő színházi előadásokat mutatnának itt be - mondta, rámutatva ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy musiceleket, operetteket hívnának meg.

"Tavaly megalakult a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó, amellyel nem szeretnénk konkurálni, sőt az ideinél jobban oda kell figyelni a két fesztivál időpontjára" - hangsúlyozta az új művészeti igazgató, utalva arra, hogy 2011-ben a két rendezvény egybeesik. Márta István céljai között említette a fesztivál nemzetközibbé tételét is.

"Nyitni szeretnék Európa felé. A zsűribe nemzetközi szakembereket hívunk meg, és ha lesz pénz és akarat, showcase-eket, színházi börzéket szerveznénk külföldi szervezők számára. Nagy hangsúlyt fektetnénk a környékbeli országok színházaira is" - tette hozzá, példaként Horvátországot, Szerbiát, Szlovákiát és Szlovéniát említve.

A POSZT művészeti vezetői tisztsége azután üresedett meg, hogy fesztivált szervező társaság két ügyvezetője, Jordán Tamás és Simon István tíz év után tavaly nyáron visszavonult.

A Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjévé január 1-jei hatállyal Stenczer Bélát nevezték ki, ám az új művészeti vezetőt mostanáig keresték. Mint ismeretes, a posztot korábban Rudolf Péter és Mácsai Pál is visszautasította egyéb szakmai elfoglaltságukra hivatkozva.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés