bezár
 

art&design

2011. 03. 28.
Párizs asszonyai olasz festményeken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy újra felfedezett olasz festő alkotásaiból nyílt kiállítás a hétvégén a Comói-tónál: Giovanni Boldini a 19-20. század fordulóján Párizs asszonyait örökítette meg.

prae.hu

A századfordulón számos olasz festőt vonzott a francia főváros, ahol a kor életörömét, eleganciáját elsősorban női portrékon festették meg. Giovanni Boldinit (1842-1931) generációja első számú olasz képviselőjeként tartották számon, korában Párizs egyik legnépszerűbb portréfestője volt.

Életművéből Boldini és a Belle Époque címmel július 24-ig látható kiállítás a comói Villa Olmo múzeumban(www.grandimostrecomo.it), ahol Boldini hatvan alkotása mellett a kortársak, Giuseppe De Nittis, Federico Zandomeneghi és mások festményeit is bemutatják.

Boldini 1871-től élt Párizsban, és az 1889-es világkiállítás olasz pavilonjának biztosa is volt. Nevét sokáig elsősorban Verdi-portréjáról ismerték, tavaly azonban egy párizsi lakásban véletlenül megtalálták egy azelőtt ismeretlen portréját, amelyet kétmillió euróért árvereztek el.

A Villa Olmóban rendezett kiállítások különlegességének számít, hogy színielőadások is készülnek a tárlatok anyagából. A Boldini-képek sugallta múzeumi előadás a Caffé Belle Époque címet kapta: Verdi Traviatájának nyomán Violetta és Alfredo szerelméről szól.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés