bezár
 

zene

2011. 03. 29.
Elmarad a fesztiválzenekar nyári koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem tudja megrendezni idén a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos júniusi ingyenes szabadtéri hangversenyét a Hősök terén. Az együttes támogatáscsökkentése a főváros újabb 6 milliós elvonása miatt 181 millióra nőtt.

prae.hu

Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) igazgatója a hét végén az MTI-nek elmondta, támogatásának csökkentése után külső társrendező hiányában a BFZ - bármennyire szeretné is - saját erejéből képtelen megrendezni hagyományos nyári koncertjét, de bízik abban, hogy a jövőben a sorozat folytatódhat.

Hozzátette: pénteken meglepve olvasták a fővárostól kapott levelet, amelyben a korábban jelzett 395 millió forintos támogatás helyett csak 389 millió forintról szólt az értesítés. Megjegyezte a hétfőn átadott mintegy két és fél ezer aláírást tartalmazó csomag, amelyet a közönség nevében juttattak el a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz illetve a fővárosi önkormányzathoz, egyelőre érdemi visszhang nélkül maradt. Az aláírók azt kérték, hogy a két fenntartó állítsa vissza a támogatási összegeket.

A Hősök terén tartott koncerteknek 1991 óta a Budapesti Búcsú adott keretet, az előkészületeket a Budapesti Fesztiválközpont koordinálta. Körner Tamás azt feltételezi, hogy a főváros a hagyományosan június utolsó hétvégéjén rendezett Budapesti Búcsút az eddigi formában nem kívánja folytatni.

A zenekar a nyári ingyenes, szabadtéri hangversenyét mindenképp szerette volna, akár teljesen saját erőből is megrendezni. Ez a támogatáscsökkentés miatt válik lehetetlenné - hangsúlyozta.

Különösen emlékezetes volt az 1993-as est, amikor a délszláv konfliktus alatt a BFZ meghívására szerb, horvát és bosnyák kórusok együtt énekelték Beethoven kilencedik szimfóniáját, a 2001-es, Cigányokkal együtt elnevezésű hangverseny, amelyen a zenekar roma zenészekkel muzsikált, a 2007-es Keringő-koncert, amikor a Hősök terén ezrek táncoltak. Az ingyenes, hazavihető kartonszékeket a műsorok végén Fischer Iván minden évben órákon át dedikálta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés