bezár
 

art&design

2011. 03. 27.
A Vadrózsabokor 18 milliót ért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizennyolcmillió forintért kelt el Szinyei Merse Pál 1911-ben készült olaj-vászon képe, a Vadrózsabokor című alkotás a fővárosi Belvedere Galéria művészeti aukcióján szombaton. A festmény kikiáltási ára 12 millió forint volt.

prae.hu

Az évtizedek óta lappangó, eddig csak fekete-fehér reprodukcióból ismert olajkép az aukció legdrágább tétele volt. A képért ketten is versenybe szálltak, egyikük a teremben, másikuk telefonon licitált. Tizennyolcmilliónál megálltak, s a telefonos vevő vitte el a ritka szép képet.

A Vadrózsabokor a mester legjobb korszakából származik, 1911-ből, amikor Szinyei sorra aratta nemzetközi és a hazai sikereit. Gyűjteményes kiállításával nyitott 1912-ben az Ernst Múzeum. Ezen a tárlaton ott szerepelt a most aukcionált vászon, Tájképtanulmány címen. Akkori tulajdonosa Meller Simon művészettörténész, művészeti író, a Szépművészeti Múzeum munkatársa volt. Két század eleji aukción szerepelt a kép, 1920-ban és 1939-ben, ezt követően ismeretlen helyen rejtőzködött.

Az aukción tizenhétszer koppant a kalapács egymillió forint felett. Igaz, ezeknek a tételeknek eleve hétszámjegyű összegekben határozták meg a kikiáltását is. Talán ezért nem alakult ki licitverseny, s leginkább induló áron értek célba.

Megadták a 6,6 millió forintot Derkovits Gyula késői, élénk színekben pompázó 1932-es temperájáért. 5,5 millió forintot fizetett valaki Nagy Balogh János plein-air koloritú olajképéért, egy kisméretű csendéletért. És ugyanennyiért vitték el Kmetty János egyik meghatározó nagybányai vásznát. Barcsay Jenő, Vaszkó Erzsébet, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Uitz Béla képei több milliós kikiáltási áron találtak vevőt.

Scheiber Hugó három gouache és egy tempera képe viszont szoros küzdelemben ért el 2, illetve 1,5 és 1,4 millióig, és 900 ezer forintig.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés