bezár
 

art&design

2011. 03. 25.
Világ Világossága: Kiállítás az OSZK-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világ Világossága címmel a kereszténység, valamint II. János Pál és XVI. Benedek pápa beszédei, gondolatai ihlette festményekből, Elzbieta Woitas lengyel művész alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken az Országos Széchényi Könyvtárban.

prae.hu

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a rendezvény megnyitóján kiemelte: a kiállítás tanúságtétel az örökké való értékek, a kereszténység mellett.

A kereszténydemokrata politikus - utalva arra, hogy az unió alkotmánytervezetéből megpróbálták kihagyni a kereszténységet saját identitásának definiálásakor - azt mondta: a kereszténység létezhetne Európa nélkül, csak Európa nem létezhetne nélküle.

Európa alapvetően a keresztény civilizációra épül, és saját lényegét adja fel, ha ezt az örökséget megtagadja. A kiállítás üzenete ezért saját európai identitásunk megerősítése is - hangsúlyozta a KDNP elnöke.

Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a Világ Világossága - Az egyház, az idők jelei és Európa keresztény gyökerei Elzbieta Woitas lengyel festőművész, építész munkásságának tükrében című kiállítást ismertetve kiemelte: a kereszténység és Európa keresztény gyökerei olyan alapot jelentenek amely mind a mai napig hatással van kulturális életünkre.

Juliusz Janusz, Magyarország távozó apostoli nunciusa, a Szentszék nagykövete felidézte, hogy a festőnő közel 40 éven át segítette munkáját. "Mindig a szegények és a szépség szolgálatában állt" - méltatta a februárban elhunyt művészt. Hozzátette: művészetével szerette volna szolgálni a népek közötti közeledést.

Giuseppe Monsone, a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke arról szólt, hogy a tárlat három termet ölel fel, az első a pápa és az egyház, a második a pápa és a világ, a harmadik a pápa, a fény és Európa keresztény gyökerei mottót viseli.

A Világ Világossága tárlat képei a 20. és a 21. század két kiemelkedő pápájának, II. János Pálnak és XVI. Benedeknek beszédeire, gondolataira, tanácsaira épülnek. Az Elzbieta Woitas festményeiből összeállított tárlat és a pápai idézetek együtt láthatók az Országos Széchényi Könyvtárban.

A Szentszék Nagykövetsége és a POLIS közösen kezdeményezte és gondozza a kiállítást, mely "mély üzenetet hordoz és elgondolkodtatni kíván Európa lelkének jelenlegi egészségi állapotáról, különös tekintettel keresztény gyökereire" - olvasható a tárlat ismertetőjében.

Ebben a kiállítás címére utalva kitérnek arra is, hogy A világ világossága - a Pápa, az Egyház és az idők jelei a címe annak a könyvalakban megjelent beszélgetéssorozatnak, mely XVI. Benedek pápával készült.
A tárlat - amelyen egy etióp Biblia is látható - május 25-ig tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés