bezár
 

art&design

2011. 03. 25.
Természettudományi élményközpont Mosonmagyaróváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Természettudományi interaktív élményközponttá alakítják Mosonmagyaróváron az egykori gabonaraktárt európai uniós és magyar állami támogatással. A több mint 1,5 milliárd forintos beruházástól egyebek mellett a város idegenforgalmának a fellendülését várják - mondta a projektet ismertető helyszíni sajtótájékoztatón Nagy István polgármester pénteken.

prae.hu

A Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében elnyert támogatásból és a hozzá kapcsolódó önerőből újítják fel a háromszáz éves, műemléki védettség alatt álló gabonaraktárat. A rekonstrukciót követően a föld, a víz, a levegő és a tűz tematikája köré építik fel a bemutatót a több mint kétezer négyzetméteres kiállítótérben.

A tárlat egy része szorosan kötődik a helyszínhez, a Szigetközhöz, a Dunához és tájékoztatást ad a régió természeti értékeiről. A kiállítás másik része a klasszikus "science show", amely a természettudományokat, a fizikát, a technikát, a biológiát, a kémiát népszerűsíti.

A kreativitásra épülő, gondolkodtató játékok mellett az érdeklődők elé tárják a fejlesztés alatt álló MiniSpaceWorld (MSW) elnevezésű csillagászattal és űrkutatással kapcsolatos világújdonságnak számító modellvilágot, amelyet a Mosonmagyaróvárról származó, jelenleg Németországban élő Pacher Tibor fizikus Magyarországon szeretne megvalósítani.

Az egykori cég nevét ma is viselő magtár, a Futura felújítását úgy végzik, hogy a műemléképület a lehető legteljesebb mértékben megmaradjon eredeti állapotában, építészeti kuriózuma, egyedülálló gerendaszerkezete fennmaradjon.

A felújítás során ugyanakkor korszerű épületgépészeti megoldásokat alkalmaznak, a létesítményt geotermikus energiával működtetik majd.

Stílszerű lesz az épület bővítése is: a gabonatároló mellé henger alakú építményeket emelnek, amelyek silókra emlékeztetnek. Ott kap helyet egyebek között az auditórium a korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelve. A természettudományi interaktív élményközpont - amelyet a polgármester a városfejlődés zálogának minősített - a tervek szerint jövő nyáron adják át rendeltetésének.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés