bezár
 

art&design

2011. 03. 25.
Fegyelmi vizsgálat a Móra Ferenc Múzeumnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fegyelmi vétség alapos gyanúja miatt eljárást indított a Csongrád Megyei Közgyűlés a Móra Ferenc Múzeumnál elvégzett beruházási munkálatok ügyében - közölte a pénteki zárt ülést követően a közgyűlés sajtószolgálata az MTI-vel.

prae.hu

A vizsgálatot a közgyűlés folytatja le, amelynek az is feladata, hogy megállapítsa: történt-e kötelezettség szegés. "A múzeum közintézmény, közfeladatot lát el, és közpénzből gazdálkodik, így sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a tulajdonosnak a gazdálkodásra és minden hasonló eset kivizsgálására" - áll a közleményben.

Az ügy hátteréről Zombori István, a múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: tavaly szeptemberben a múzeum az M43-as út Makó és az országhatár közötti szakaszára nettó 1,3 milliárd forintos régészeti feltárási feladatot kapott, amelyet 2012 júliusáig kell befejeznie. Ehhez a közgyűlés 2010 szeptemberében huszonhárom munkatárs felvételét engedélyezte, számukra irodákat kellett kialakítani, amelyeket gipszkarton falakkal oldottak meg.

Az igazgató tájékoztatása szerint a munkálatok vizsgálatára idén februárban belső ellenőrzési bizottság érkezett, amely az adminisztratív ellenőrzés során több problémát vetett fel. Ezeket a múzeum - a törvényi előírásnak megfelelően - megválaszolta.

Zombori István elmondta, hogy a múzeum és a bizottság között csütörtökön lezajlott egy egyeztetés, amelynek alapján elkészült a jelentés, azt azonban a múzeum még nem látta.

"Ehhez képest meglepetés volt számomra, hogy a ma reggeli közgyűlés zárt ülésén, erre a jelentésre hivatkozva rendelték el ellenem, mint a múzeum igazgatója ellen a fegyelmi vizsgálatot" - fogalmazott Zombori István, aki szerint olyan események nem történtek, amelyek indokolták volna egy ilyen fegyelmi eljárás elindítását. Az igazgató bízik abban, hogy a megyei közgyűlés vizsgálata végül igazat ad majd a múzeumnak.

Miként hozzátette: úgy érzi, őt magát akarja eltávolítani Magyar Anna megyei közgyűlési elnök. Szerinte ezt látszik alátámasztani, hogy március 10-én, a belső vizsgálat megállapításai után, de még a múzeumi válasz megtétele előtt, azonnali felmondásra szólította fel a közgyűlési elnök.

Akkor azonban ezt Zombori István visszautasította.
Az igazgató méltánytalannak nevezte a múzeummal szembeni eljárást, hiszen, mint mondta, az intézmény az utóbbi időben sikert sikerre halmozott, a megyék között élen jár a kiállításokban, és a tudományos munkában is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés