bezár
 

irodalom

2011. 03. 25.
Virágzik a könyvtárturizmus Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Virágzik a könyvtárturizmus Pécsen: havonta több mint hétszázan látogatják csoportosan az Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) keretében tavaly átadott Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot.

prae.hu

"Nagy az érdeklődés a tudásközpont iránt. Idén eddig több mint 2200 vendégünk volt, akik idegenvezetés mellett tekinthették meg az épületet. Vannak, akiket az ingatlan építészeti megoldásai érdekelnek, mások a szolgáltatásokra, könyvtárszakmai információkra is kíváncsiak" - mondta el Fischerné Dárdai Ágnes, az egyetemi könyvtár főigazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.

Megjegyezte: a jelenség nem egyedi, a turisták az egész világon szívesen keresik fel nagy számban az újonnan épült könyvtárakat, de öröm, hogy ez most Pécsen is tapasztalható.

"Könyvtárosaink felkészültek az előzetesen bejelentkezett csoportok fogadására. Három nyelven tartanak idegenvezetést, s ehhez olyan útvonalakat választanak az épületben, melyeknek köszönhetően nem zavarják a kölcsönözni, tanulni, kutatni vágyó könyvtári tagokat" - közölte.
Fischerné Dárdai Ágnes szólt arról, hogy tavaly őszi nyitása óta több mint 17 ezren iratkoztak be a könyvtárba.

A tagok száma napi 110-zel nő, így jövőre elérik a remélt 23 ezres olvasói létszámot. A magas színvonalú szolgáltatásainak is köszönhetően a könyvtár minden generáció érdeklődését felkelti, külön érdekesség, hogy az emberek sokszor családostól mennek beiratkozni.

Az EKF-projekt keretében mintegy 5,5 milliárd forintból, európai uniós támogatással emelt és tavaly szeptemberben átadott 13 ezer négyzetméteres ingatlan Pécs, valamint a régió információs és dokumentumigényét szolgálja, de alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

A négyemeletes épületben kapott helyet a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára, valamint az egyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárának egymillió dokumentuma, létrehozva ezzel az ország negyedik legnagyobb könyvtárát. Az ingatlanban emellett két, egyenként kétszáz férőhelyes előadótermet, kiállítóteret, tanulótereket, éttermet és kávézót is kialakítottak.

A tudásközpontban a kölcsönzés a legmodernebb technikával zajlik: a könyvtártagoknak egységes chipkártyát biztosítanak, amely a kölcsönzött dokumentumok adatainak tárolásán túl fizetésre is alkalmas lesz, hiszen a feltöltött összeg erejéig fénymásolni is lehet vele. A kölcsönzés szinte teljesen automatizálttá válik, a kötetek visszaadása például még emberi munkaerőt sem igényel.

Az új létesítményben a ma ismert egyik legmodernebb digitalizáló rendszert működik. A szkenner segítségével komplett köteteket lehet a számítógépek számára is megjeleníthető formába másolni, s ezzel a tudásanyag későbbi gyors kereshetőségét megteremteni.

Az építmény talán legérdekesebb, szemet gyönyörködtető része a Kaptár névre keresztelt előtere, amelyet 60 ezer darab, 19 különböző színű Zsolnay-kerámiával burkoltak. Csak ezen 600 négyzetméteres alkotás értéke meghaladja a 100 millió forintot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés