bezár
 

színház

2011. 03. 25.
Elhunyt Lanford Wilson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Lanford Wilson amerikai színműíró, a Pulitzer-díjas Mint két tojás című romantikus vígjáték szerzője, akinek Kéretik elégetni című drámáját is sikerrel játszották világszerte.

Szkéné színház

Az off-Broadway ünnepelt szerzői közé tartozó Wilson hosszú betegség után, 73 esztendős korában szerdán hunyt el New Jersey-ben.
A Mint két tojás című dráma egy trilógia darabjaként született, amely egy missouri család különböző generációit mutatta be.

A kétszereplős romantikus vígjátékot, amelyért Wilson 1980-ban nyerte el a Pulitzer-díjat, a nyolcvanas évek végén a Radnóti Miklós Színpad is műsorára tűzte Egri Katival és Márton Andrással. Szintén a nyolcvanas évekből származó Kéretik elégetni című darabját, amely egy gyászoló baráti társaságról szól, többek között a Merlin Színház játszotta Budapesten.

Lanford Wilson, aki egyike volt a New York-i The Circle Repertory Company alapítóinak, számos elismerésben részesült hosszú pályafutása során, kétszer a New York-i drámakritikusok díját is megkapta. A Missouriból származó szerző 1970-től élt New Yorkban.

Több mint húsz nagy színművén és harminc egyfelvonásosán kívül több kortárs opera librettóját jegyezte, köztük a Summer and Smoke és a This is the Rill Speaking című zeneműét. Darabjaiból tévéfilmek is készültek.

"Lanford egyedi jelenség volt az amerikai színházi életben - megkerülhetetlen művész, nemes lélek és jó barát" - méltatta Terry Kinney, a Steppenwolf társulat társalapítója, amely éppen halála estéjén tartotta Wilson egyik legsikeresebb darabja, a Hot L Baltimore című dráma premier előtti első bemutatóját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés