bezár
 

zene

2011. 03. 25.
Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén négy Bartók-Pásztory-díjat adott át a Régi Zeneakadémián a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektora, Batta András. A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

prae.hu

A kiváló mezzoszopránnak, a Magyar Állami Operaház örökös tagjának, Szőnyi Olgának a neve hosszú évekre egybeforrt Bartók egyetlen operájának, A kékszakállú herceg várának hősnőjével, Judittal. 1952-ben szerződött az Operaházhoz, ahol 1954-ben mutatkozott be Verdi Don Carlosának Eboli szerepében. Számos külföldi fesztiválon is alakította Juditot.

Prunyi Ilona, a Zeneakadémia docense egyike a legvirtuózabb zongoristáknak. Bartók kortársa, Dohnányi Ernő több rendkívüli nehézségű zongoraművét tartja repertoárján és vette lemezre. Emellett a kortárs magyar alkotók, például Láng István, Hollós Máté szívesen bízzák rá új kompozícióik bemutatását.

Fekete Gyula ugyancsak tanára a Liszt Ferenc alapította akadémiának. A zeneszerző alakját felidéző új operáját az Excelsior!-t a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, egy hete mutatták be. Az MTI-nek azt mondta: minthogy a Bartók-Pásztory-díj szigorúan szakmai elismerés, a legnagyobb jutalom, amit élő zeneszerző elnyerhet.

Az 1946-ban alapított MÁV Szimfonikus Zenekar története során mindvégig hű maradt Bartók és Kodály "népművelői" szellemiségéhez. Az utóbbi években azzal emelkedik ki a szimfonikus együttesek közül, hogy kortárs magyar - olykor külföldi - alkotóktól rendszeresen új zeneműveket rendel és műsorra tűz.

A díjátadót megelőzően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közlése szerint az intézmény tanárai és a Bartók-Pásztory-díj kuratóriuma megkoszorúzta Bartók Béla síremlékét a budapesti Farkasréti temetőben.

A Bartók-Pásztory-díjat azoknak a művészeknek adományozza a zeneszerző születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma - Bartókné Pásztory Ditta akaratának megfelelően -, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, Bartók Béla zeneszerző szellemiségének megőrzéséhez.

1984 óta a díjat többek között olyan elismert művészek és zeneszerzők kapták meg, mint Fischer Annie, Cziffra György, Solti György, Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Sugár Miklós és Sári József.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés