bezár
 

színház

2011. 03. 24.
Kihirdették a Schwajda György-drámapályázat eredményét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy "szocio-operett" és egy Tolsztojról szóló darab nyerte el - megosztva - az első helyet a Schwajda György emlékére meghirdetett drámapályázaton, amelynek eredményét a tavaly elhunyt író, színigazgató születésének 68. évfordulóján, csütörtökön hirdették ki a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

Szkéné színház

Az ünnepélyes eseményen a megosztott első díjat - és az azzal járó 600-600 ezer forintot - Albert Csilla kecskeméti tanárnő és Mikó Csaba gödöllői lapszerkesztő, író vehette át.

A tavaly ősszel meghirdetett pályázatra összesen 232 alkotás érkezett, melyeket egy öttagú bizottság - Kamarell Márta művészeti titkár, Fándly Csaba színművész, Bérczes László művészeti tanácsadó, a Bárka Színház művészeti vezetője, Morcsányi Géza dramaturg-műfordító, a Magvető Kiadó igazgatója, valamint Schwajda Gergő televíziós riporter, szerkesztő, Schwajda György fia - értékelt.

A műveknek Schwajda György 1978-ban írt egyfelvonásos abszurd drámájára, a Csodára utalva tartalmaznia kellett a "csoda" motívumot. Ennek a szerzők eleget is tettek, a művek ennek szellemében születtek - mondta Morcsányi Géza, hozzátéve: felemelő érzés, hogy ilyen sokakat megmozgatott a pályázat.

"Mindaz, ami a Schwajda György-művekből ránk marad - az abszurditás, a lázadás -, tovább él azokban, akik ezeket a pályaműveket írták, az pedig különösen is örvendetes, hogy számos tehetséges alkotó ily módon kapcsolatba került a színházzal" - jegyezte meg.

Schwajda Gergő szomorú, de egyben örömteli napnak is nevezte az eredményhirdetés napját. Emlékeztetett arra, hogy ez az első olyan születésnap, amelyen édesapja nincs velük, de nagyon fontos eredményként beszélt arról, hogy több mint kétszázan vették a bátorságot és a fáradságot ebben a "fura és kusza világban", és írtak magukról, a világról, a történelemről. Voltak közöttük nagyon jók és voltak "csikorgósabbak" is, de akik beadták a pályázatukat, azok magukból száz százalékot adtak - vélekedett.

Rátóti Zoltán színidirektor az öttagú zsűri által meghozott döntés ismertetése előtt mentorként, barátként szólt Schwajda Györgyről, a magyar színháztörténet meghatározó személyiségéről, ígérve: amíg ő lesz a kaposvári színház igazgatója, addig minden évben lesz drámapályázat is. Ily módon kívánja támogatni a kaposvári színház új magyar drámák születését, és egyúttal megőrizni a pályázat névadójának, néhai igazgatójának emlékét.

Albert Csilla A fényes tisztás című drámával nyerte el a zsűri tetszését. Mint az MTI-nek elmondta: középiskolában tanít angol nyelvet és magyart, de korábban oroszt is tanított, innen a Tolsztoj művészete iránti szeretet. A pályázatra beküldött dráma főszereplője is Lev Tolsztoj, és a mű a szolidaritásról szól, ami szerinte minden korban aktuális.

Mikó Csaba lapszerkesztőként dolgozik, de gyerekkönyveket, ifjúsági könyveket is ír, és mint megjegyezte, a dráma műfaja sem idegen tőle. A pályázatra beküldött, Földrengés a mennyországban című "szocio-operettje" négy év után hozta ismét vissza a színház közelébe.

Elmondta: ő egy "hétköznapi csodáról" írt, arról, hogy egy fiatalember azt gondolja, létrejöhet egy általa elképzelt világ, amelynek aktív részese lehet.

A drámapályázat zsűrije a második díjat Gschwindt Balázsnak ítélte oda Szinyor Béla című komédiájáért, és dicséretben részesítette Kárpáti Orsolya Bűnöst vegyenek, valamint Jó Zsuzsa Aranykard című művét.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen, amelyen részt vett Schwajda György özvegye is, a két első helyezett pályamunkából Csapó Virág és Kocsis Pál olvasott fel egy-egy részletet.

Rátóti Zoltán újságírói kérdésére elmondta: már elkészült a színház jövő évadra szóló műsorterve, amelybe így nehéz beilleszteni a nyertes műveket, de a felolvasószínházi programban biztosan bemutatják a két drámát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés