bezár
 

art&design

2011. 03. 24.
Fiatal Kortárs Állásfoglalások - Pályázati felhívás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Kortárs Állásfoglalások (FIKA) című kiállítást 2011-ben is megrendezik. Az első alkalommal 2009-ben Pécsett, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felújításra váró épületében jött létre. A szakmai zsűri 230 pályázatból választott ki 38, a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekre és problémákra kritikusan reflektáló műalkotást. A 2011-es tárlat pályázati anyaga a FIKA honlapján érhető el. Alább Stenczer Sári, kurátor felhívását adjuk közre.

"Autonóm teret kívánunk nyújtani minden olyan műnek, amely korunk egyéni, specifikus vagy általános problémáira akarja figyelmünket irányítani. A kiállítás kommunikációs teret biztosít majd azoknak a pályázati munkáknak, amelyek számára a kérdésfeltevés a fontos és sokoldalúan, nyitottan láttatják és elemzik azt a szociális és politikai teret amelyet magunkénak tudunk és vallunk, amelyben a hétköznapjaink zajlanak.
 

prae.hu

Az utóbbi évszázadok történelmi traumái és az utolsó két évtized alatt végbement átalakulás, az európai integráció és napjaink folyamatosnak tűnő krízise eredményezte szociális változások, az általános kiábrándultság vagy a nemzeti identitás kapcsán felmerült bizonytalanság olyan diskurzusokra késztet bennünket, amelyben a fiatal kortárs művészeknek is aktív szerepet kell vállalniuk. Hiszen a figyelemfelkeltés, az ellenállás, a tiltakozás és a művészeti pozíciók meghatározása alapvető szükséglete egy egészséges társadalomnak.
 

Nem gondoljuk, hogy egy csapásra megoldásokat találhatunk az erőszak, a rasszizmus, a populizmus, a környezetrombolás, a szociális igazságosság, a homofóbia, a korrupció, vagy az igénytelen tömegmédia égető kérdéseire, de hisszük, hogy a kortárs művészet egyik feladata az is, hogy mindezekkel a kérdésekkel kapcsolatos dialógus megteremtéséhez sratégiákat ajánljon.
 

A Fiatal Kortárs Állásfoglalások pályázat ismételt kiírásának célja, hogy felfedezzük és bemutassuk a hazai képzőművészet dinamikáját és a benne található szubverzív, építő és romboló pozíciókat – melyek legfontosabb jellemzője a szabadságvágy."

Stenczer Sári, kurátor 

 

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés