bezár
 

art&design

2011. 03. 23.
Kiállítás az óbudai vendéglátás aranykoráról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egykori óbudai vendéglátás aranykorát, a régi kisvendéglők "macskaköves, kockás abroszos" hangulatát idézi meg az Óbudai Múzeum csütörtökön nyíló új időszaki kiállítása. A tárlathoz gasztronómiai programok mellett egy gasztroblog is kapcsolódik.

prae.hu

A kiállítás a századfordulótól a második világháborúig mutatja be az óbudai vendéglátás hagyományait, jellegzetességeit régi bútorokkal, tárgyakkal berendezett enteriőrök segítségével.

Az Óbudai Múzeum saját tárgyai mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum darabjai színesítik a kiállítást - mondta el az MTI-nek Tóth Anita Eszter, a múzeum sajtó- és közönségkapcsolati munkatársa.

A tárlat megidézi Krúdy Gyulát, akinek a Kéhli vendéglő volt a törzshelye, de emellett például a Sipos, a Bürgermeister, a Gigler, a Fahn, a Weber, a Nedeczky vendéglőket is, ahol mindig házias ételeket, jó borokat szolgáltak fel miközben szólt a sramli zene.

Különleges tárgyakat is láthatnak a látogatók, például az első Sipos vendéglő egykori étkészletének darabjait, fröccskimérő eszközöket. Kiállítanak egy kártyaasztalt, amelyen a játékos kedvűek snapszlizhatnak.

Az enteriőröket befőttek, savanyúságok, kolbászfélék teszik élethűvé.

Mint a múzeum munkatársa felidézte, ezek az ételek annak idején szinte a berendezés részét képezték, a kolbászfélék gyakran a vendéglők kirakatában csábították a vendégeket.

Tóth Anita Eszter hozzátette, hogy a tárlat az óbudai szőlőtermesztés és borkimérés történetébe is betekintést enged.

Az október 31-ig látogatható kiállításhoz számos gasztronómiai program is kapcsolódik. Minden hónap utolsó csütörtökén rendezik meg a Macskaköves esték elnevezésű programot, amelynek első állomásán, március 31-én Saly Noémi beszél majd a cukrászdákról és kávéházakról, valamint Fábri Anna irodalomtörténész tart egy előadást Krúdyról Pest vizit címmel.

Április 30-án, szombaton családi napot rendeznek, amelyen a jellegzetes óbudai szüreti ételt, a pincepörköltet főzhetik meg bográcsban a versenyre jelentkező csapatok a múzeumnak otthont adó Zichy-kastély kertjében.

Ezen a napon az érdeklődők tematikus "kiskocsmák sétán" is részt vehetnek, amelynek alkalmával végigjárhatják - vezetéssel egybekötve - Óbuda jelentős vendéglőit, kiskocsmáit és ízelítőt kaphatnak a városrész gasztrotörténetéből.

Tóth Anita Eszter arról is beszámolt, hogy a kiállítás megnyitójára egy receptkönyv is megjelenik a jellegzetes óbudai ételekről Horváth Péter, a kiállítás kurátora tollából.

A kiállításhoz ÓbudaGasztró - Egy falat múzeum címmel gasztroblogot indítottak. A http://obudagasztro.blogspot.com címen elérhető blog a kiállítás ideje alatt működik és az Óbudán élt magyarok, zsidók, svábok és tótok jellegzetes ételeiből válogat, de nem csupán recepteket közöl, hanem különleges tárgyak, korabeli fényképek bemutatásával, rövid írásokkal kultúrtörténeti áttekintést is nyújt erről az időszakról. A blogon már megtalálható egyebek mellett a sváb fluta és a suhantott leves receptje.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kurátori bevezető
Hajdu Levente megnyitószövege a Kaján szisztémák című kiállításhoz
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

A 2024-es Aranyvackor pályázat díjátadójáról
Interjú Beck Tamással, a 33. Salvatore Quasimodo Költőverseny fődíjasával
A BIFF filmfesztivál UNSEEN fotókiállítása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés