bezár
 

irodalom

2011. 03. 23.
MSZP: Szőcs "Phileas" Géza, a haszontalan világjáró
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miközben lassan összedől a kulturális élet hazánkban a tárcát ért döbbenetesen magas, 1,66 milliárd forintos költségvetési megszorítás miatt, addig Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkára nyolc hónap alatt nyolcvan napot tartózkodott külföldön. De amíg Phileas Fogg utazásának legalább annyi eredménye volt ennyi távollét után, hogy jelentős összegű fogadást nyert, addig Szőcs Géza egyetlen látható szerződéssel sem gazdagította a kulturális életet külföldi tartózkodásai során. Viszont ez legalább jelentős közpénzbe került a tárcának, az országnak.

prae.hu

Azt eddig is tudtuk, hogy a Fidesz luxusszeretete és pimaszsága végtelen, főleg, ha állami pénzből teheti meg mindezt. Erről sokat beszélhetne Lázár, Szijjártó vagy akár épp Orbán Viktor is, akinek érthetetlen módon szűk volt egy 70 négyzetméteres dolgozószoba és 180 négyzetméteresre cserélte. Miért ne legyünk nagyravágyók, ha megtehetjük és főleg nem a mi pénzünk fogy, hanem az államé? Tipikus fideszes dzsentri stílus.

Szőcs Géza 26 utazása a kulturális tárca szerint 7 millió forintba került, de ez több mint gyanús adat, hiszen csak a kínai Világkiállításra utazó delegáció három főjének repülőjegye sem jöhetett ki az erre a kiruccanásra feljegyzett 1,2 millió forintos költségkeretből.

Az összegzésből kiderül, hogy az utazások döntő többsége protokolláris jellegű volt, a dokumentumok egyikében sem találni értékes tárgyalásokat, fontos nemzetközi kulturális egyezmények aláírását, előkészítését. De még a protokolláris utazást is kétségbe vonja, hogy nem a kulturális élet kiemelkedő szereplőit, országait látogatta meg elsőként Szőcs Géza, hanem Kazahsztánt. Szerencsére a "keleti nyitást" nem követte hasonló tévút.

Azonban a temérdek utaznivaló és hihetetlenül fontos kultúrdiplomáciai találkozó mellett sem jutott ideje 8 hónap alatt összehoznia egy találkozót a román kulturális miniszterrel, nevezetesen Kelemen Hunorral, aki nem mellesleg az erdélyi magyarságot képviselő RMDSZ elnöke is. Mindez azért is szégyenletes, mivel a NEFMI szerint az államtitkárság nemzetközi tevékenységében kiemelt szempontok a szomszédságpolitika, a határon túli magyarokkal való kapcsolatépítés.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy ne pazarolja tovább a közvagyont. Szőcs Gézától tisztelettel kérjük, hogy nagyobb alázattal végezze feladatát és személyes ellentétei helyett az ország, a magyarság érdekeit tartsa szem előtt. Ezen túlmenően - ha lehet - akkor utazgasson, ha ennek értelme, értéke van, a magyar kultúra számára haszon keletkezik.

Várjuk azt a beszámolót, ahol Szőcs Géza értékeli 26 utazása eredményeit, a hazai kulturális életet fellendítő, javító tárgyalásainak dokumentációját - közölte Kormos Kata, MSZP-szóvivő.

OS

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés