bezár
 

irodalom

2011. 03. 22.
Tudósok a Magyar példaképtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar feltalálók és tudósok címmel jelent meg a Magyar példaképtár-sorozat második darabja, Nyerges Magdolna legújabb kötete, amelyben a szerző tizenöt tudós életpályájával kívánja felkelteni a fiatalok érdeklődését a tudomány iránt.

prae.hu

Az Írók Alapítványa Széphalom Könyvműhely gondozásában megjelent kötet keddi bemutatóján elhangzott, hogy bár a sorozat elsősorban a felső tagozatos és középiskolás korosztálynak szól, de jó szívvel ajánlható mindazoknak, akik érdeklődnek a magyar tudósok iránt.

Az új kötetben a csillagász Hell Miksától kezdve az atomtudós Teller Edéig időrendben találhatók azok a nagy gondolkodók, akik valamilyen jelentős újítással járultak hozzá a civilizáció fejlődéséhez.

Köztük van például Eötvös Loránd, az első magyar kultuszminiszter, Kandó Kálmán, a vasút-villamosítás úttörője, illetve Bíró László, aki a golyóstollat adta a világnak. "A gazdagon illusztrált életrajzokban a feltalálók életének különleges pillanatai és azok az érdekességek kaptak hangsúlyt, amelyek a világra nyitott fiatalokat is legjobban érdekelhetik" - magyarázta az MTI-nek Nyerges Magdolna, hozzátéve, hogy a sorozat megírását is azért kezdte el, mert amikor a lányának könyvet keresett, nem talált olyat, amely valamilyen tematika szerint mutatná be a magyar példaképeket.

Ebből az ötletből született meg a Magyar példaképtár-sorozat, amelynek első darabja Magyar felfedezők és világjárók címmel 2008-ban jelent meg. Az újabb könyv után a kiadó tervezi a sorozat folytatását is. "A következő kötetben a magyar zeneszerzőkről és muzsikusokról írnék" - mondta Nyerges Magdolna.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés