bezár
 

színház

2011. 03. 22.
Stúdiószínházi fesztivál lesz Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XI. Egri Tavaszi Fesztivál keretében március 27. és április 2. között találkoznak a magyar stúdiószínházi műhelyek Egerben, ahol kilenc előadást láthat a közönség a Gárdonyi Géza Színházban.

Szkéné színház

A szervezők tájékoztatása szerint az idei egri Stúdiószínházi Találkozó - Magyarország soros uniós elnökségének apropóján - a közösséghez 2004 óta újonnan csatlakozott tagországok színművészetét is felvillantja.

A Stúdiószínházi Fesztiválra kezdettől fogva előzetes válogatás után hívják meg az együtteseket, melynek során a klasszikus értékeket őrző, a kortárs dráma új értékeit színpadra segítő, a színházi formanyelv, a színészi játék megújítására kísérletet tevő előadásokat részesítik előnyben.

A fesztivál március 27-én, vasárnap a Kertész Lilly-Fábri Péter szerzőpáros Látogatók című produkciójával veszi kezdetét. A Gárdonyi Géza Színház társulata által színpadra állított darab rendezője Blaskó Balázs, a teátrum direktora.

A rendezők szerint az idén különleges színfoltnak ígérkezik a marosvásárhelyi Yorick Stúdió 20/20 című produkciója Gianina Carbuniariu rendezésében vagy az Albee-darabból készült Peter és Jerry/Állatkerti történet a debreceni Csokonai Színház előadásában.

Szerepel a programban a Pintér Béla Társulat Szutyok című előadása és Dömötör András rendezésében az E.T. című produkció, amely Madách művének, Az ember tragédiájának különleges átdolgozása.
Alternatív műhelyek mellett bemutatkoznak még a kecskeméti Katona József, a budapesti Thália és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei.

Az összegzés felidézi, hogy az 1986-ban életre hívott rendezvény a kezdetekben az egyetlen országos seregszemléje volt a vidéki társulatoknak és az elgondolkodtató, politikailag kicsit lázadó előadásoknak is. A program 1988-ban a színházi struktúrán kívüli alternatív produkciókkal is bővült, a rendszerváltozás után pedig határon túli színházakat is vendégül láttak a rendezők.

Mindennek nyomán a Stúdiószínházi Fesztivál mára nem csupán a hazai stúdiószínpadi előadások számára nyújt bemutatkozási lehetőséget, hanem a legjobb alternatív előadásokat létrehozó együttesek és a határon túli magyar hivatásos és alternatív előadások alkotóinak is - olvasható a közleményben.

A stúdiószínházi találkozót 1986 és 2000 között a gödöllői Városi Petőfi Sándor Művelődési Központban, 2001-től 2005-ig a Bárka Színházban rendezték, 2006 óta az egri Gárdonyi Géza Színház ad otthont a fesztiválnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés