bezár
 

art&design

2011. 03. 21.
Meghosszabbítják a pécsi Nyolcak-kiállítás időtartamát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghosszabbítják 35 nappal a Nyolcak festőcsoport centenáriumi tárlatának időtartamát, a kiállítás ennek köszönhetően nem március 27-ig, hanem május 1-ig tekinthető meg Pécsen.

prae.hu

"A tárlat rendkívül sikeres, a tavaly december 10-i nyitása óta már több mint 12 ezren látták. Ezért is kezdeményeztük a zárási határidő módosítását, az ehhez szükséges engedélyeket már megkaptuk a képek kölcsönzőitől" - mondta el Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: reményeik szerint májusra a 20 ezret is elérheti az érdeklődők száma, amely kiemelkedő eredménynek számítana egy nem budapesti kiállítás esetében.

A Modern Magyar Képtárban berendezett Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak című kiállítás a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt eseménye.

Célja a Nyolcak festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos - munkásságának átfogó bemutatása, valamint az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvések felvillantása. Ennek köszönhetően láthat a közönség remekműveket Cézanne, Matisse, Picasso, Dufy, Vlaminck és Kokoschka életművéből is.

A 20 milliárd forintra biztosított tárlat anyaga mintegy félezer alkotásból áll, melyeket 80 köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból válogattak.
A Nyolcak a XX. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől megigézve teremtették meg önálló festői stílusukat. 1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz.

Tagjait a fauvizmus, Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt. Mindössze három korabeli kiállításukat magas színvonalú kulturális rendezvények kísérték olyan művészek és
gondolkodók aktív részvételével, mint Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán és mások mellett Lukács György.

A pécsi tárlat a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti kiállítását szeretné rekonstruálni, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásainak reprezentatív válogatásával.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés