bezár
 

film

2011. 03. 21.
Filmarcok a kolozsvári magyar színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmarcok címmel új programot indított a Kolozsvári Állami Magyar Színház: olyan, a közelmúltban forgatott filmeket mutatnak be az alkotók jelenlétében, amelyekben a társulat tagjai szerepet kaptak.

prae.hu

A rendezvénysorozat első, hétvégi kiadásán Marian Crisan Morgen című filmjét vetítették, amelyben Hatházi András játssza az egyik főszerepet. Az alkotás a rendező első nagyjátékfilmje, Hatházi Andrást pedig Nelu megformálásáért idén Gopo-díjra jelölték - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

A Gopo-díjat - a Ion Popescu Gopo Emlékdíjat - a Román Filmet Népszerűsítő Szövetség alapította 2007-ben. Az 1957-es Történelem röviden (Scurta istorie) című animációs filmjéért Cannes-ban Aranypálmával díjazott, 1989-ben elhunyt román rajzfilmkészítő emlékére létrehozott elismerést a "román Oscarnak" is szokták nevezni.

"A Filmarcok sikeresnek ígérkezik, legalábbis első alkalommal nagyon sokan érdeklődtek az induló program iránt" - mondta el Visky András, a kolozsvári színház művészeti aligazgatója, az est házigazdája. A filmvetítést követően a résztvevők közelebbről is megismerhették a filmkészítés részleteit, kérdéseket intézhettek Hatházi Andráshoz.

A hétvégi rendezvényen bemutatott film egy illegális határátkelés közben szövődött barátságot mutat be Nelu, egy szalontai lakos és egy török bevándorló között. A török bevándorlót Yilmaz Yalcin törökországi színész alakítja. A filmben Hatházi András mellett további két kolozsvári színész is szerephez jutott: Molnár Levente és Bíró József.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés